Vzorků bylo letos přihlášených zhruba o dvě stě více než loni. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Na největší český košt dorazila do Vizovic i pálenka z mrkve, byla dobrá

  • 3
Největší košt slivovice a dalších pálenek v Česku se odehrál v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích jako součást dvoudenního festivalu Trnkobraní. Z 1127 přihlášených vzorků každý hodnotitel okoštoval zhruba třicítku.

Na nádvoří likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích je obrovský stan, v němž sedí na lavicích přes tři sta lidí. Před sebou mají PET lahve s vodou a talířky s chleby se škvarkovou pomazánkou. A především – malou štamprli slivovice. Jde o nultý vzorek největšího koštu v České republice, do něhož bylo přihlášeno 1127 nejrůznějších pálenek. To je zhruba o dvě stě více než loni.

Fotogalerie

„Je to ťažká robota,“ směje se Vlado Praženka, který přijel hodnotit destiláty se svojí ženou Erikou ze slovenské Žiliny. Už poněkolikáté.

„Bude to náročné, ale myslím, že mám natrénováno. Celoroční příprava je důležitá,“ říká pobaveně.

Pak okoštuje nultý vzorek, k němuž se bude vztahovat hodnocení těch následujících.

Jeho žena Erika ho do sebe obrátí a zkřiví se jí ústa. „Škrábe v krku,“ hlesne se slzami v očích. Je patrné, že je to přece jen mužská záležitost.

Chuť vzorků dobře neutralizuje sousto tučného jídla

Přístupy hodnotitelů z řad Spolku přátel Jelínkovy slivovice jsou různé. Někteří jsou vážní, dělají si pečlivě poznámky do tabulek. Známkují jemnost, čistotu, chuť i perzistenci - tedy délku trvání chuťového vjemu. Mezi každým vzorkem se napijí vody nebo ukousnou chleba.

„Hodnocení pálenek není tak jednoduché jako třeba štrúdlů. Mezi vzorky by se mělo sníst neutralizační sousto. Nejlépe něco, co obsahuje tuk, aby se potlačila pálivá a aromatická chuť v ústech,“ vysvětluje ředitel likérky Vladimír Darebník, když sleduje počínání hodnotitelů.

Košt se naplno rozjíždí. „Když má slivovice ocas, je to hodně špatné,“ povídá hodnotitel Petr Mazůrek, když polkne jeden ze vzorků. O pálenkách hovoří zasvěceně – je z Vizovic.

Ondřej Vaněk přijel z Ostravy. Nejprve ponoří nos do pohárku, v němž je na dně průhledné tekutiny. Pak ji obrátí proti světlu, aby zkontroloval její čirost. Nakonec se napije. Spíše si lízne. Svraští čelo.

Nejvíc knedlíků opět snědl Hamerský

Festival Vizovické Trnkobraní letos navštívilo více než loňských 15 tisíc návštěvníků. Přesné číslo pořadatelé uvést nechtěli. Devětačtyřicátý ročník nabídl v areálu likérky Rudolf Jelínek v pátek a v sobotu tradiční program, střídaly se koncerty, divadla, filmy i folklorní vystoupení.

Zájem byl i o populární klání v pojídání švestkových knedlíků. Ovládl ho už podvanácté Kamil Hamerský z Vysočiny, který jich letos spořádal 147, o tři méně než loni. Hamerský, který pracuje jako obráběč kovů, před sobotní soutěží jedl naposledy v pátek večer. Výkon 147 knedlíků patří k jeho slabším. Letos prý byly o něco větší.

Z jedenácti konkurentů se Hamerskému žádný ani nepřiblížil. Druhý Radim Dvořáček snědl 122 a třetí Jaromír Rafaj 95 knedlíků. Letošní výkon Hamerského měl daleko k jeho nejlepšímu výsledku, kdy v roce 2003 snědl 191 švestkových knedlíků, a ještě dál k rekordu Trnkobraní, který drží od roku 2008 výkonem 233 knedlíků Američan Patrick Bertoletti. (ČTK)

„Další ne moc podařená,“ prohodí k sousedovi a zbytek pálenky vylije do připravené nádoby.

Pak sáhne do krabice na zemi pro novou lahev, nalije si a proces se opakuje „Voní hezky. I chuťově je dobrá,“ říká Vaněk a zapisuje do tabulky známky.

Z hruškovice se stává fenomén

Každý hodnotitel okoštuje kolem 30 vzorků. Polovinu v prvním, polovinu ve druhém, finálovém kole.

Nikdo nemůže okusit všechny. To by bylo příliš. Letos je pálenek totiž extrémně hodně, jsou z celého Česka i Slovenska.

„Loni byla velká úroda ovoce,“ vysvětluje Darebník. „Zajímavé je, že zatímco u slivovice se zvýšil počet vzorků o zhruba třicet procent, u hruškovice o více než padesát. Pěstitelé si k hruškám nacházejí cestu, začíná to být fenomén,“ upozorňuje šéf vizovické likérky.

V soutěži byla ale i meruňkovice, jablkovice, třešňovice, vínovice. A 140 vzorků z jiných destilátů, což je o skoro polovinu více než loni. A kupodivu nejen ovocných.

Koštovala se i pálenka z mrkve. „Vonělo to jako mrkvová polévka a docela mi to i chutnalo. Mám rád netradiční věci,“ usmívá se Darebník.

Podle něho se také ukázalo, že moravské destiláty jsou aromatičtější než české. „Více připomínají ovoce, z něhož byly vyrobené,“ dodává.