Středa 29. června 2022, svátek má Petr, Pavel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 29. června 2022 Petr, Pavel

Na největší český košt dorazila do Vizovic i pálenka z mrkve, byla dobrá

  15:30
Největší košt slivovice a dalších pálenek v Česku se odehrál v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích jako součást dvoudenního festivalu Trnkobraní. Z 1127 přihlášených vzorků každý hodnotitel okoštoval zhruba třicítku.

Vzorků bylo letos přihlášených zhruba o dvě stě více než loni. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Na nádvoří likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích je obrovský stan, v němž sedí na lavicích přes tři sta lidí. Před sebou mají PET lahve s vodou a talířky s chleby se škvarkovou pomazánkou. A především – malou štamprli slivovice. Jde o nultý vzorek největšího koštu v České republice, do něhož bylo přihlášeno 1127 nejrůznějších pálenek. To je zhruba o dvě stě více než loni.

„Je to ťažká robota,“ směje se Vlado Praženka, který přijel hodnotit destiláty se svojí ženou Erikou ze slovenské Žiliny. Už poněkolikáté.

„Bude to náročné, ale myslím, že mám natrénováno. Celoroční příprava je důležitá,“ říká pobaveně.

Pak okoštuje nultý vzorek, k němuž se bude vztahovat hodnocení těch následujících.

Jeho žena Erika ho do sebe obrátí a zkřiví se jí ústa. „Škrábe v krku,“ hlesne se slzami v očích. Je patrné, že je to přece jen mužská záležitost.

Chuť vzorků dobře neutralizuje sousto tučného jídla

Přístupy hodnotitelů z řad Spolku přátel Jelínkovy slivovice jsou různé. Někteří jsou vážní, dělají si pečlivě poznámky do tabulek. Známkují jemnost, čistotu, chuť i perzistenci - tedy délku trvání chuťového vjemu. Mezi každým vzorkem se napijí vody nebo ukousnou chleba.

„Hodnocení pálenek není tak jednoduché jako třeba štrúdlů. Mezi vzorky by se mělo sníst neutralizační sousto. Nejlépe něco, co obsahuje tuk, aby se potlačila pálivá a aromatická chuť v ústech,“ vysvětluje ředitel likérky Vladimír Darebník, když sleduje počínání hodnotitelů.

Košt se naplno rozjíždí. „Když má slivovice ocas, je to hodně špatné,“ povídá hodnotitel Petr Mazůrek, když polkne jeden ze vzorků. O pálenkách hovoří zasvěceně – je z Vizovic.

Ondřej Vaněk přijel z Ostravy. Nejprve ponoří nos do pohárku, v němž je na dně průhledné tekutiny. Pak ji obrátí proti světlu, aby zkontroloval její čirost. Nakonec se napije. Spíše si lízne. Svraští čelo.

Nejvíc knedlíků opět snědl Hamerský

Festival Vizovické Trnkobraní letos navštívilo více než loňských 15 tisíc návštěvníků. Přesné číslo pořadatelé uvést nechtěli. Devětačtyřicátý ročník nabídl v areálu likérky Rudolf Jelínek v pátek a v sobotu tradiční program, střídaly se koncerty, divadla, filmy i folklorní vystoupení.

Zájem byl i o populární klání v pojídání švestkových knedlíků. Ovládl ho už podvanácté Kamil Hamerský z Vysočiny, který jich letos spořádal 147, o tři méně než loni. Hamerský, který pracuje jako obráběč kovů, před sobotní soutěží jedl naposledy v pátek večer. Výkon 147 knedlíků patří k jeho slabším. Letos prý byly o něco větší.

Z jedenácti konkurentů se Hamerskému žádný ani nepřiblížil. Druhý Radim Dvořáček snědl 122 a třetí Jaromír Rafaj 95 knedlíků. Letošní výkon Hamerského měl daleko k jeho nejlepšímu výsledku, kdy v roce 2003 snědl 191 švestkových knedlíků, a ještě dál k rekordu Trnkobraní, který drží od roku 2008 výkonem 233 knedlíků Američan Patrick Bertoletti. (ČTK)

„Další ne moc podařená,“ prohodí k sousedovi a zbytek pálenky vylije do připravené nádoby.

Pak sáhne do krabice na zemi pro novou lahev, nalije si a proces se opakuje „Voní hezky. I chuťově je dobrá,“ říká Vaněk a zapisuje do tabulky známky.

Z hruškovice se stává fenomén

Každý hodnotitel okoštuje kolem 30 vzorků. Polovinu v prvním, polovinu ve druhém, finálovém kole.

Nikdo nemůže okusit všechny. To by bylo příliš. Letos je pálenek totiž extrémně hodně, jsou z celého Česka i Slovenska.

„Loni byla velká úroda ovoce,“ vysvětluje Darebník. „Zajímavé je, že zatímco u slivovice se zvýšil počet vzorků o zhruba třicet procent, u hruškovice o více než padesát. Pěstitelé si k hruškám nacházejí cestu, začíná to být fenomén,“ upozorňuje šéf vizovické likérky.

V soutěži byla ale i meruňkovice, jablkovice, třešňovice, vínovice. A 140 vzorků z jiných destilátů, což je o skoro polovinu více než loni. A kupodivu nejen ovocných.

Koštovala se i pálenka z mrkve. „Vonělo to jako mrkvová polévka a docela mi to i chutnalo. Mám rád netradiční věci,“ usmívá se Darebník.

Podle něho se také ukázalo, že moravské destiláty jsou aromatičtější než české. „Více připomínají ovoce, z něhož byly vyrobené,“ dodává.

Autor:
  • Nejčtenější

Karlovy Vary bez extraligy? Majitel klubu uvažuje o prodeji licence

Extraligová budoucnost Karlových Varů je nejistá. Majitel klubu Karel Holoubek připustil možnost, že by Západočeši...

Největší stavba v Rožnově se zastavila, firma už dodělá jen základy

Vznik kulturního centra a knihovny v Rožnově pod Radhoštěm se prodražuje. Nejdříve měla stavba stát 120, později 325,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pro STAN v regionu je to katastrofa, říká o korupční kauze zlínský politolog

Hnutí Starostů a nezávislých (STAN) vzniklo před lety ve Zlínském kraji. Odtud dodnes jsou jeho hlavní tváře, zejména...

Plánovaný chodník i obytný komplex v části Zlína budí vášně

Radnice řeší změnu územního plánu v lokalitě Boněcko ve zlínské části Příluky. Dotkne se i pozemku rodinného domu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kam s novou internou? Projektant nedoporučil místo po prádelně

Nový centrální pavilon v Baťově nemocnici ve Zlíně nemusí stát na místě bývalé prádelny, jak se dosud vždy říkalo. S...

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

  • Další z rubriky

Zlínský zimní stadion čekají jen menší opravy, velká proměna padla

Zlínský magistrát se pustil do rekonstrukce Zimního stadionu Luďka Čajky, který vlastní. Firma vyměnila staré mantinely...

Největší stavba v Rožnově se zastavila, firma už dodělá jen základy

Vznik kulturního centra a knihovny v Rožnově pod Radhoštěm se prodražuje. Nejdříve měla stavba stát 120, později 325,...

STAN prověří i lidi v městských firmách, kvůli kontaktům s Redlem

Opoziční hnutí Zlín 21 vyzvalo na zasedání zlínského zastupitelstva městskou radu a hnutí Starostové a nezávislí, aby...

Z Tomáše Bati jsme udělali kapitalistu až po revoluci, říkají historici

Premium Historik Michal Stehlík a publicista Martin Groman uvažují o moderní historii Zlína a jeho baťovské identitě. Společně...

Aerolinky ruší tisíce prázdninových letů. Pilot vysvětluje proč

Tisíce zrušených letů, mnohahodinové fronty, vyčerpaný personál ostřelovaný výpověďmi. Současné letectví je v těžké...

Kladivo na ruské dělostřelectvo. HIMARS se zapojil do bojů

Americký dělostřelecký systém HIMARS, po kterém Ukrajina volá už několik týdnů, byl konečně dopraven k bojujícím...

Někde bědují nad benzinem, jinde už hladoví. Zdražování pociťují lidé všude

To, že je všechno dražší a že pravděpodobně bude ještě o něco hůř, se rozhodně netýká jen Česka. Britský deník The...

Tradiční hluboká orba vadí Bruselu. Čeští farmáři mohou přijít o peníze

Premium Jarní ječmen, který se používá v pivovarnictví a sladařství, ztratí kvalitu. Česká pole už nebudou jako dřív a farmáře...

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...