Zlínská radnice chce, aby zastupitel Janečka doložil, kde přišel k majetku.

Zlínská radnice chce, aby zastupitel Janečka doložil, kde přišel k majetku. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Vedení Zlína chce od odsouzeného Janečky vysvětlení, kde a jak zbohatl

  • 18
Vedení zlínské radnice žádá od Martina Janečky majetková přiznání z doby před nástupem do politiky a teď. Hodlá zjistit, jak podnikatel a zastupitel zvolený za ČSSD, který byl odsouzen za korupci v kauze společnosti Square Transaction, nabyl majetek.

Když brněnský městský soud v úterý potrestal dvěma roky podmíněně Martina Janečku, stejným trestem jeho právníka Radka Dvořáka a o něco nižším společníka Dalibora Kučeru (o rozsudku čtěte zde), případ korupce tím neskončil.

Vedení radnice ve Zlíně ve středu vyzvalo Janečku, ať doloží svá majetková přiznání.

Obžalovaní se ale proti rozsudku odvolali a věří, že prokážou svoji nevinu. Nicméně politická kariéra Janečky se i tak může blížit ke konci. MF DNES podrobněji ukazuje vývoj kauzy právě v těchto třech směrech.

1. Další Janečkovo vysvětlování

Při soudním řízení Janečka prohlásil, že jeho současný měsíční příjem z podnikání je asi 45 tisíc korun. "Vlastním majetek, dluhy nemám, půjčky minimálně," odpovídal na otázky soudce bývalý náměstek primátorky a současný zastupitel zvolený za ČSSD.

Janečkova kauza

Zlínský zastupitel Martin Janečka dle soudu stál za úplatkem 750 tisíc korun, který loni dostal Petr Dokládal jako zástupce firmy Arching Group. Ta chtěla po společnosti Square Transaction, v níž působí kromě Janečky i Dalibor Kučera a Radek Dvořák, dluh 30 milionů.

Úplatek měl posloužit ke snížení dluhu na 6 milionů. Janečku a Dvořáka za to soud zatím nepravomocně potrestal podmínkou na dva roky, Kučeru na 20 měsíců.

Zlínští radní na to ve středa zareagovali výzvou, aby Janečka podal svá majetková přiznání z doby před vstupem do politiky a nyní. "Zajímalo by nás, kde přišel k majetku, který má. Domům a autům," vysvětlil náměstek primátora Ondřej Běták z TOP 09/STAN.

Janečka na to reagoval tak, že podal podle zákona všechna přiznání z doby svého aktivního působení na radnici. "K žádným zásadním změnám majetku od té doby nedošlo," sdělil ČTK s tím, že stejně jako před nástupem do politiky vlastní rodinný dům a dvě auta.

"Finanční úspory jsou nižší než před vstupem do politiky, stavěl jsem druhý dům, který je ještě nedokončený," dodal Janečka, jenž působí ve vedení několika firem, mimo jiné společnosti Square Transaction, za niž se pokoušel podle soudu uplácet.

2. Boj odsouzených o nevinu

Janečka, Kučera i Dvořák byli obviněni, pak obžalováni a teď odsouzeni. Zatím nepravomocně - odvolali se a věří, že krajský soud původní rozsudek zruší.

"Soudce vůbec nerespektoval naše návrhy na předvolání důležitých svědků. Tím byla porušena práva na spravedlivý proces," myslí si Dvořákův obhájce Stanislav Devátý.

Brněnský městský soud složitou kauzu rozhodl během jediného dne. Opíral se o výpověď klíčového svědka Petra Dokládala, který měl převzít úplatek z Dvořákových rukou. Další svědky už k dokazování nepotřeboval. Obhajoba chce ale vyslechnout třeba policisty, kteří byli u předání úplatku.

Podle žalobce Jana Petráska však odvolací soud může dokazování doplnit jen lehce. "Zaměřuje se spíš na procesní pochybení," upřesnil Petrásek. Krajský soud začne případ řešit zřejmě po prázdninách. Verdikt může potvrdit, změnit či zrušit.

3. Politický pohřeb Janečky?

Ať už korupční aféra dopadne jakkoli, pro Janečku může znamenat konec politické kariéry. Alespoň v oranžových barvách ČSSD.

Jestliže totiž mezi jejími členy a vedením ještě před nedávnem nebyly slyšet hlasy, aby ze strany vystoupil, dnes už jsou zřetelné. Janečka členství zatím pozastavil.

"A předpokládám, že o něj zpátky žádat nebude. Na jeho místě bych odstoupil i ze zastupitelstva," vzkázal krajský šéf strany Dalibor Sedláček.

Koalice Janečku opakovaně vyzvala k tomu, aby složil mandát zastupitele. Neúspěšně. "Teď apelujeme na jeho soudnost," řekl primátor Miroslav Adámek z TOP 09/STAN. Další jednání zastupitelstva se koná ve čtvrtek.