Hasiči kvůli zastavení šíření koronavirové nákazy dezinfikovali bytové domy v...

Hasiči kvůli zastavení šíření koronavirové nákazy dezinfikovali bytové domy v Uherském Brodě. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Za týden jen jeden nakažený. Virus je ve Zlínském kraji pod kontrolou

  • 4
Vyhráno ještě zdaleka není, ale aktuální čísla mluví velmi povzbudivě. Za poslední týden do úterý se v regionu nakazil koronavirem jen jeden člověk, na testy šlo přitom 661 lidí. Nadějně vypadá také situace v Uherském Brodě a Napajedlích, kde před časem vznikla koronavirová ohniska. Zlínský kraj má také nejméně úmrtí v rámci celé republiky.

„V posledních dnech nebyl ve Zlínském kraji zaznamenán žádný nový pozitivní případ onemocnění covid-19. Zatím je předčasné vyvozovat jakékoliv závěry. Jistou roli zde mohl sehrát i prodloužený víkend, kdy bylo provedeno méně odběrů,“ uvedla Vendula Ševčíková z krajské hygienické stanice.

Od minulého úterý zamířilo v regionu na testy 661 lidí, nákaza se však potvrdila jen u jednoho z nich. K úternímu večeru tady bylo potvrzených 327 případů, z toho 180 lidí se vyléčilo. V souvislosti s onemocněním zemřel jeden člověk, což je v mezikrajském srovnání nejméně.

„Lidé se chovají zodpovědně a také práce krajské hygieny nese svoje výsledky,“ ocenila Irena Brabcová, starostka Napajedel.

Právě v tomto městě stále platí povinná dezinfekce všech bytových domů poté, co se objevil případ nakažené prodavačky v obchodě. Během dvou týdnů se však podařilo nekontrolovanému šíření viru zamezit.

„Hygienici dokázali vytipovat okruh lidí, kteří byli v blízkosti nakažených a ti pak byli izolováni,“ popsala Brabcová.

„Další věcí je poznatek, že se nemoc zřejmě nepřenášela z prodavačky na nakupující při běžném kontaktu, jak jsme se ze začátku obávali. Nutný byl delší kontakt na bližší vzdálenost,“ doplnila.

Starosta Uherského Brodu je na obyvatele hrdý

Naopak v Uherském Brodě je vyhláška o povinné dezinfekci společných prostor bytových domů od soboty zrušená. Platila zde od konce března, kdy začal strmě růst počet potvrzených případů nemoci covid-19.

I v Brodě to bylo kvůli nakažené prodavačce. Od plošné dezinfekce na začátku dubna však začaly počty nakažených klesat.

Ve městě přitom zpočátku hrozilo i uzavření jeho části kolem sídlišť, kde se nákaza šířila.

„Naštěstí jsme k tomu nemuseli přistoupit a teď už je situace výrazně lepší,“ oddychl si starosta Ferdinand Kubáník.

Klíčová byla zmíněná cílená dezinfekce bytových domů, o niž se postarali hasiči. V rámci země šlo o mimořádnou akci.

31. března 2020

„Byl to zlomový moment a pro řadu lidí i šok,“ konstatoval Kubáník. „Uvědomili si, že pokud něco neuděláme, tak nebezpečí nákazy významně poroste.“

Důležité bylo, že každodenní dezinfekci si vzali za své obyvatelé uherskobrodských sídlišť. Vznikaly rozpisy služeb na jednotlivých patrech a práce kontrolovali správci.

Ve městě je 128 bytových domů, do nichž radnice a Zlínský kraj vozily dezinfekci. „Dodržování opatření bylo ze strany lidí výborné, jsem na ně hrdý,“ pochválil Kubáník, který stejně jako Brabcová vyzdvihl počínání krajské hygieny.

„Cílená dezinfekce se musela domluvit i legislativně, dosud se nikde nic podobného neřešilo,“ upozornil Kubáník.

Z obcí s rozšířenou působností jsou na tom ve Zlínském kraji nejlépe v Holešově (2 nakažení), Bystřici pod Hostýnem (3) a Valašských Kloboukách (5). V krajském Zlíně je 36 lidí s koronavirem, vzhledem k počtu obyvatel však nejde o vysoké číslo.

„Ukázalo se, že preventivní omezující opatření byla v pořádku. Včetně uzavření školek,“ řekl zlínský primátor Jiří Korec. „Lidé také byli velmi disciplinovaní, nosili roušky a snažili se nesdružovat.“

To se teď už ale mění v souvislosti se snahou o oživení ekonomiky a rozvolňujícími opatřeními vlády. Koncem května se také mají otevřít školy a mateřinky.

„Ve Zlíně by měly fungovat i během léta, abychom vyšli vstříc rodičům a zaměstnavatelům,“ naznačil Korec.

Napajedla jsou však opatrnější. „Zatím neuvažujeme o otevření školek, domu dětí a mládeže nebo knihovny, zdrženliví jsme i ke kulturním akcím. Nechceme nic uspěchat,“ vysvětlila Brabcová.