Ve zlínské nemocnici uvolnili poslední místa pro pacienty pozitivní na covid-19.

Ve zlínské nemocnici uvolnili poslední místa pro pacienty pozitivní na covid-19. | foto: Petr Topič, MAFRA

Zlínská nemocnice má poslední stanici covidu, pacienti už míří i mimo kraj

  • 9
Pacienti ve Zlínském kraji obsadili více než 500 lůžek v 19 covidových odděleních. Krajská nemocnice už další uvolnit nedokáže. Obrátila se na sousední regiony.

Někteří se vrátili do svých rodin, další do domovů pro seniory nebo zaplnili lůžko v okolních léčebnách dlouhodobě nemocných. Pacienti ze zlínského oddělení geriatrie jsou zřejmě poslední, kteří ve čtvrtek uvolnili místo pro lidi nakažené koronavirem.

Sotva Baťova nemocnice novou covidovou stanici otevřela, už v ní během dopoledne ulehlo pět lidí, kteří potřebují lékařskou péči. Podobným tempem se zaplňovaly i předchozí stanice.

„Tím jsme se dostali prakticky na strop našich kapacitních možností,“ upozornil Radomír Maráček, předseda představenstev nemocnic Zlínského kraje a ředitel Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

„Nějaké kapacity může přidat možná ještě nemocnice ve Valašském Meziříčí, ale potom nám už nezbývá než požádat o pomoc sousední kraje. Tato situace může reálně nastat už na začátku příštího týdne,“ poukázal.

Maráček je v kontaktu s řediteli nemocnic v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

„Přijali jsme prvního pacienta ze zlínské nemocnice a jednáme o dalších. Spolupráce a výpomoc v rámci krajů pochopitelně probíhá,“ potvrdil Adam Fritscher, mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc.

S doléčením nemocnicím pomáhají menší zařízení

Nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně i Kroměříži už nemají další možnosti, jak zvýšit počet covidových lůžek. Pro pozitivní pacienty je aktuálně vyčleněných 20 stanic s 551 lůžky. Čtyři stanice slouží jako intenzivní péče a mají k dispozici 109 lůžek, 16 funguje jako standardní péče se 442 lůžky vybavenými kyslíkem.

Ve Zlíně se na speciální oddělení pro nakažené pacienty už proměnila lůžka plicního, urologického, interního, rehabilitačního a ortopedického oddělení, dvě lůžkové stanice centra klinické gerontologie a naposledy zmíněná geriatrická lůžka. Teď tam mají lékaři a sestry k dispozici 31 intenzivních a 223 standardních lůžek.

OBRAZEM: Lidé panikaří. Třídíme ty, kteří nemocnici nutně potřebují, říká lékař

Reportáž, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, ZZS ZK, COVID-19
Reportáž, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, ZZS ZK, COVID-19
Reportáž, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, ZZS ZK, COVID-19
Reportáž, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, ZZS ZK, COVID-19

„Nadále fungují oddělení onkologie, kardiologie, plicní, porodnice, dětské oddělení, neurologie, traumatologie, neurochirurgie, ortopedie, chirurgie a urologie, byť v některých případech ve společném lůžkovém fondu nebo zredukované na méně lůžkových stanic,“ vypočítal Egon Havrlant, mluvčí nemocnic Zlínského kraje.

Podle čtvrtečních údajů v nemocnicích v kraji leželo 453 nakažených pacientů, 77 na lůžkách intenzivní péče a 53 napojených na umělou plicní ventilaci. Před dvěma týdny přitom byly jejich počty poloviční.

Například v Baťově nemocnici denně přijmou 12 pozitivních pacientů, u dalších pěti už hospitalizovaných se covid-19 potvrdí.

Nemocnice již před několika týdny omezily plánované operace. V Uherském Hradišti je uzavřené dětské lůžkové oddělení, stejně tak toto oddělení uzavřela nemocnice ve Valašském Meziříčí.

Pacienty, kteří ještě potřebují doléčení, přesunuje zlínská nemocnice do menších léčeben dlouhodobě nemocných v kraji, například do Kroměříže nebo Vizovic. Některé nemocné si přebírá také EUC Klinika ve Zlíně.

I po všech těchto změnách a opatřeních se lůžka pro pacienty s koronavirem stále rychle plní. V nemocnicích navíc schází personál, aktuálně jde dohromady o 700 pracovníků. Zhruba 300 je doma v souvislosti s koronavirem, více než 300 má jiné diagnózy a desítky pečují o děti, které nemohou do školy.

Nedostupní medici

V nemocnicích v kraji už pomáhá asi 150 dobrovolníků. Většinou jde o studenty zdravotnických škol nebo o zdravotníky, kteří v oboru nepracují, jsou na mateřské nebo nedávno odešli do důchodu. Mohlo by jich být ale mnohem víc.

Navzdory pracovní povinnosti v tomto kraji stále chybějí medici, tedy studenti posledních ročníků vysokých škol. Vláda v polovině října totiž rozhodla, že lékařské fakulty odevzdají seznamy studentů místně příslušným hejtmanům, tudíž jen těm, kde sídlí.

„Bylo to špatné rozhodnutí, které zvýhodnilo kraje, ve kterých sídlí fakultní nemocnice i lékařské fakulty. Nás ostatní vláda hodila přes palubu, a když jsme se ozvali, že to je nesmysl, protože fakultní nemocnice, které si mediky rozebraly, jsou mnohem méně personálně vytížené než krajské, stejně své rozhodnutí neupravila,“ zlobí se hejtman Jiří Čunek.

Podle tiskového oddělení ministerstva školství, které nařízení o pracovní povinnosti studentů vydávalo, by měla platit dohoda o sdílení seznamů studentů mezi všemi hejtmany.

„Oslovili jsme některé kraje s žádostí o uvolnění mediků, kteří mají trvalé bydliště v našem kraji, ale už jsou někteří zadaní,“ dodal Čunek.