(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: archiv Hradeckých služeb

Pod náporem ovoce praskají kontejnery, města to stojí desetitisíce korun

  • 6
Deset kontejnerů na bioodpad se musí vyměnit ve Valašských Kloboukách. Lidé do nich nasypali takové množství jablek, že to plastové nádoby nevydržely. Jakkoliv se situace může zdát úsměvná, není. Jeden kontejner totiž vyjde na pět tisíc korun.

Zahrádkáři mají po hubených letech obrovskou nadúrodu ovoce, které nestíhají zpracovat, a tak jsou teď kontejnery plné hlavně jablek.

„Ale filozofie byla jiná. Kontejnery mají sloužit hlavně pro ty, kteří nemají zahradu, na bioodpad z domácností nebo třeba předzahrádek, které tvoří veřejný prostor,“ řekla starostka Valašských Klobouk Eliška Olšáková.

„Jenže dnes je trend mít zahradu naprosto čistou, s golfovým trávníkem, a veškerý odpad proto končí v kontejnerech,“ dodala.

Zničené nádoby evidují teprve v posledních týdnech, právě kvůli náporu dozrávajících jablek. Město je stáhlo ze stanovišť a lidem nezbylo, než se s bioodpadem vydat do sběrného dvora, případně komunitní kompostárny. „Nejvhodnější je samozřejmě zpracovat bioodpad doma na zahradě,“ potvrdil místostarosta Klobouk Martin Janík.

A požádal obyvatele města, aby těžký bioodpad sypali do kontejnerů s rozvahou, protože největší nápor teprve přijde.

Stejný problém řeší i další města, namátkou Bystřice pod Hostýnem. „Kontejnerům se pod tíhou ovoce lámou kolečka. Stalo se dokonce i to, že auto, které mělo kontejner vyvézt, ho nezvedlo,“ popsal starosta města Zdeněk Pánek.

Situaci by mohla pomoct větší nabídka zpracování ovoce, v případě jablek třeba moštování. Kapacity však nestačí. „Budeme se muset zamyslet nad tím, jak zahrádkáře podpořit, aby dokázali zpracovat více ovoce,“ dodal Pánek.

Pomoct by mohly třeba peníze, které pak města ušetří za nákup nových kontejnerů. Problém řeší hlavně menší města a také obce, které kontejnery mají. Krajský Zlín zatím do stejného stavu nedospěl, přestože i tady je odpadu víc.

Zatímco loni vyvezli od dubna do srpna od rodinných domů 1 331 tun bioodpadu, letos ve stejném období to bylo 1 545 tun. Kapacita nádob ale zatím stačí, hlavní nápor teprve čekají.