Budova zlínské radnice na náměstí Míru.

Budova zlínské radnice na náměstí Míru. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

ANO se ve Zlíně obejde bez známých tváří, na radnici chce i Valenta

  • 1
Hnutí ANO už má sestavenou kandidátku do podzimních komunálních voleb ve Zlíně. Lídrem bude politický nováček Roman Kaňovský. Kandidovat za Soukromníky bude hazardní magnát Ivo Valenta. Další strany lídry vybírají.

V krajských volbách před dvěma lety byl na 46. místě kandidátky hnutí ANO, v letošních podzimních komunálních volbách ve Zlíně bude Roman Kaňovský lídrem. Hnutí nenašlo výraznou tvář, když například nepochodilo u očního lékaře Pavla Stodůlky, a tak sází na lidi z vlastních řad.

„Hledali jsme ve Zlíně veřejně známou osobnost, bohužel se nám nepodařilo nikoho získat. A když jsme pochopili, že naši členové nechtějí jít touto cestou, rozhodli jsme se, že postavíme kandidátku z našich lidí. Věřím, že i tak dokážeme uspět a volby vyhrát,“ přiblížil Kaňovský, který je předseda městské organizace ANO a profesí manažer v logistické firmě.

Nicméně připouští, že pro něho může být handicap, že není veřejně známý.

„Může to tak být, ale další lidé na kandidátce mají zkušenost s politikou,“ nastínil.

Naše jednička rovná se primátor, prohlásil okresní šéf strany

Dvojkou je náměstek primátora Jiří Korec, který byl druhou variantou na post lídra. Členové ANO ale vybrali Kaňovského. Kandidátku, kterou schválila zlínská buňka hnutí, musí ještě posvětit oblastní a krajský sněm a nakonec celorepublikový výbor.

Trojkou je zlínská zastupitelka Dana Kovaříková. Kandidovat už ale nebude minulý lídr a současný neuvolněný náměstek primátora Patrik Kamas, který není členem hnutí.

„Před několika měsíci jsem se rozhodl, že kandidovat nebudu. To rozhodnutí ale zrálo ještě delší dobu. Nechci být dlouhodobě politikem, mám jiné priority,“ nastínil Kamas.

Hnutí ANO, které je na radnici v koalici s hnutím STAN, jasně vyhrálo loňské parlamentní volby.

„Naše jednička rovná se primátor. Parlamentní volby jsou ale jiné než komunální,“ podotkl poslanec a šéf okresní zlínské buňky ANO Marek Novák.

Starostové s Adámkem, Soukromníci s Valentou

Post primátora bude však chtít pro STAN obhájit Miroslav Adámek, který půjde také do květnových doplňujících senátních voleb na Zlínsku. Obě funkce by chtěl skloubit.

„Řada projektů, na kterých s kolegy pracujeme, přejde i do dalšího volebního období,“ řekl Adámek.

STAN ještě kandidátní listinu sestavenu nemá, nicméně o pozici jedničky je prakticky jasno. Adámek přivedl STAN ve Zlíně ke dvěma volebním vítězstvím v letech 2010 (s TOP 09) a 2014.

Do letošních voleb se rozhodl jít i senátor a hazardní magnát Ivo Valenta za stranu Soukromníků, jenž se domlouvá na společné kandidátce se Svobodnými. I tady se dá předpokládat, že o lídrovi je jasno.

„Svou kandidaturu myslím naprosto vážně. Rád bych se podílel na řízení města buď jako zastupitel, nebo, pokud si to voliči budou přát, jako člen rady,“ prohlásil Valenta, který se stal předloni opozičním krajským zastupitelem.

Vznikne společná kandidátka pravice

Starosti se sestavením kandidátky přibyly sociální demokracii, protože minulý lídr Vlastimil Drtil a dvojka Roman Vaigel v zastupitelstvu předčasně skončili a v podzimních volbách kandidovat nechtějí.

„Máme ale dostatek kvalitních lidí uvnitř strany nebo mezi sympatizanty, takže to zas až takový problém nebude. Novou kandidátku budeme mít plnou výrazných osobností,“ slibuje předseda zlínské ČSSD Antonín Prokeš s tím, že o lídrovi ještě rozhodnuto není.

Některé pravicové strany uvažují o společné kandidátce. „Jednáme s více subjekty,“ uvedl předseda zlínské TOP 09 Milan Baroň.

ODS, jež se chce vrátit do zastupitelstva, ale zřejmě půjde do voleb samostatně.

„Vytvoření pravicového bloku není na pořadu dne. Rozhodnuto ale ještě není,“ naznačil šéf zlínské ODS Miroslav Chalánek.

Další strany kandidátky chystají.