ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podvodníci žádali jménem podnikatelů covidovou podporu, dostali 700 tisíc

  • 34
Na více než deset milionů korun si chtěla přijít partnerská dvojice ze severních Čech podváděním s kompenzačními bonusy, na které mají nárok podnikatelé postižení jarní pandemií koronaviru. Jménem podnikatelů, kteří o tom neměli tušení, podali více než dvě stovky žádostí, úřad jim vyplatil přes 700 tisíc korun.

Krajští kriminalisté se případem začali zabývat začátkem července na základě oznámení Finančního úřadu pro Zlínský kraj, o pár dnů později pak podal trestní oznámeni i Finanční analytický úřad.

Pro 38letého muže a jeho 23letou družku si zlínští kriminalisté, kteří případ vyšetřují, přišli v úterý brzy ráno do jejich rodinného domku v okrese Jablonec nad Nisou, kde oba společně bydlí.

Kriminalisté zjistili, že dvojice používala účelově založené bankovní účty a e-mailové adresy, a to bez vědomí zneužitých podnikatelů. Peníze, které muž se ženou podvody získali, z větší části využili na sázkové hry, případně k úhradě běžných potřeb. „Muž pochází z Moravskoslezského kraje, žena z Libereckého kraje,“ uvedl vedoucí odboru hospodářské kriminality krajského policejního ředitelství František Urbánek.

Při domovní prohlídce zajistili kriminalisté elektronické přístroje a dokumenty, zejména jednotlivé originály žádostí o poskytnutí kompenzačního bonusu, jejichž skeny posílali muž se ženou na finanční správu.

„Vyšetřovatel muže i ženu v úterý obvinil ze zvlášť závažného zločinu podvodu spáchaného formou spolupachatelství. Obvinění se části trestné činnosti dopouštěli v období, kdy byl na území České republiky vyhlášen nouzový stav. Za podvod jim hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od 5 do 10 let. Žena je stíhána na svobodě, na muže podal vyšetřovatel podnět na vzetí do vazby, který soud akceptoval,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

, ,