Pohled na dva beskydské vrcholy - vlevo Kněhyně, vpravo Čertův mlýn. Foceno z...

Pohled na dva beskydské vrcholy - vlevo Kněhyně, vpravo Čertův mlýn. Foceno z vyhlídky na Pustevnách. | foto: Michal KlajbanCreative Commons

Turisté porušují zákaz vstupu, na beskydské Kněhyni ruší vzácné ptáky

  • 0
Zábradlí, zátarasy z kmenů ani varovné tabule je neodradí. Turistů, kteří přes hrozbu pokuty míří na vrchol Kněhyně mezi Prostřední Bečvou a Čeladnou, přibývá. Původní turistická stezka, jež na beskydskou horu s nadmořskou výškou 1 257 metrů vedla, je přitom už více než deset let zrušená.

Na krásné výhledy z této hory stále láká hodně odkazů v internetových diskusích na nejrůznějších serverech.

„Chceme požádat, aby lidé vrchol natrvalo škrtli ze svých plánů a cílů. Přírodní rezervací lze projít, návštěvníci nepřijdou o krásnou horskou přírodu a všechny zajímavé úkazy. Jen si musejí odpustit asi patnáctiminutovou cestu na vrchol,“ upozornil Jiří Lehký ze Správy CHKO Beskydy.

Jen za letošní rok podle něj pracovníci správy CHKO pokutovali asi třicet lidí. Postihy pro neukázněné turisty jsou v řádech stovek i tisíců korun.

Od letoška navíc správa posiluje počet strážců, kteří budou oblast kontrolovat.

„Stále zde proudí neúnosný počet lidí. Dokonce více než po značených turistických trasách,“ zmínil Lehký.

Žije zde jeřábek, puštík a objevuje se i tetřev

Ochránci přírody přitom rozhodli, že na Kněhyni jako jediné z nejvyšších beskydských hor dostane přednost příroda před lidmi.

Oblast je totiž domovem vzácných druhů ptáků. Žije zde například jeřábek lesní či puštík bělavý a je to i jedno z posledních míst, kde jsou vhodné podmínky pro život kriticky ohroženého tetřeva hlušce.

„Tito tetřevi jsou mimořádně citliví, potřebují naprostý klid. Na Kněhyni mají přitom výborné podmínky, jenomže kvůli neukázněným lidem je jich tu minimum a takřka se tu nezdrží,“ poukázal Lehký.

Přírodní rezervací Kněhyně - Čertův mlýn lze projít po červené turistické značce vedoucí z Pusteven do Čeladné. Na vrchol Kněhyně dříve odbočoval chodníček z rozcestí Kněhyňská louka.

Vrchol Kněhyně se nachází mezi Prostřední Bečvou a Čeladnou.

Vrchol Kněhyně se nachází mezi Prostřední Bečvou a Čeladnou.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz