Ve zlínské zoo přibyla desítka klokaních mláďat, zatím sílí v kapsách

  • 1
Zlínská zoologická zahrada pokračuje v úspěšném chovu klokanů. Za jedenáct let odchovali už stovku jedinců, jen letos se jich narodilo zhruba deset. Přesně spočítat se mláďata zatím nedají, většina z nich je totiž ještě ukrytá v matčině kapse.

Mělo by jich být deset, ale možná také víc. Spočítat nově narozená mláďata klokanů ve zlínské Zoo Lešná není tak jednoduché.

„Těch, co vidíme, je deset. Ale klidně je možné, že některá jsou ještě tak malá, že v kapse zatím nejsou znatelná,“ vysvětlil ošetřovatel Kamil Čihák.

Některá z mláďat dokonce už z mateřské kapsy vyskočila, jiná se zatím schovávají v jejím bezpečí. I tak je ale návštěvníci zahrady mohou pozorovat v jejich venkovní průchozí expozici. Například při pravidelném krmení.

„Dáváme jim listy stromů, ale živí se také trávou nebo bylinami. V jejich domovské Austrálii, kde žijí v travnaté buši, je to jejich základní potravina,“ vysvětlil Čihák.

Všechna klokaní mláďata mají typické tmavohnědé zbarvení. Dokonce i dvě samice, které jsou čistě bílé a patří k raritám zlínské zoo, mají mláďata tmavá. Podle odborníků to ale není nic neobvyklého.

Ve skupině osmnácti klokanů rudokrkých je jediný samec. Samičky jsou březí obvykle 40 dnů a mláďata se rodí slepá a vážící pouhý gram. V kapse matky proto zůstávají zhruba půl roku. Živí se mateřským mlékem a teprve po několika měsících začínají žrát listy.

„Samice má kolem vaku kruhový sval, který dokáže pevně stáhnout, takže ani při běhu a skocích mládě nevypadne,“ přiblížila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Odchovali už stovku klokanů

Lešná se může chovem klokanů rudokrkých chlubit už jedenáctý rok. Skupinu prvních šestnácti zvířat si přivezla v roce 2004 z anglické zoologické zahrady Woburn. Už rok poté se ve Zlíně narodila první mláďata.

„K našemu velkému překvapení se narodili dokonce i albínci,“ připomněla mluvčí.

Od té doby se ošetřovatelům podařilo odchovat stovku klokanů, z nichž dvanáct bylo čistě bílých.

Ne všichni ale v Lešné zůstanou. V rámci dobré spolupráce najdou nový domov v některé z českých nebo evropských zahrad.

Mláďata klokanů ale nejsou jedinými novými přírůstky. Od začátku roku se ve zlínské zoo narodil například papoušek, pelikán, dželada, antilopa, lemuři, sup nebo kapybara. Některá z nich už se ukazují i návštěvníkům.