Budova po kinu Květen se změní v prostor, kde se budou konat plesy, módní přehlídky či divadelní představení.

Budova po kinu Květen se změní v prostor, kde se budou konat plesy, módní přehlídky či divadelní představení. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Zlín přestaví kino v Malenovicích, bude z něj multifunkční sál

  • 0
Zlínský magistrát ustoupil od plánu udělat z bývalého kina Květen v Malenovicích moderní budovu s prosklenou patrovou přístavbou. Objekt sice opraví, zvolí ovšem skromnější variantu.

Studii, která řeší přestavbu budovy, si Zlín nechal zpracovat už před více než čtyřmi lety. Měl to být velkolepý projekt, který pozvedne centrum Malenovic a místním lidem nabídne kulturní vyžití.

„Původní návrh byl velmi zdařilý, ale cena by se pohybovala okolo 150 milionů korun. Není reálné, abychom takovou částku uvolnili,“ konstatoval náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Město podle něj čekají větší finanční výdaje na jiné stavby, například opravu Velkého kina, a proto bylo nutné celý projekt přehodnotit.

„Původní myšlenka zůstane zachována. Z nefunkčního kina vznikne víceúčelový sál, který budou využívat především místní lidé, školy i spolky,“ nastínil Landsfeld.

Zmenší se prostory pošty, hlediště už nebude na šikmé ploše

Magistrát má k dispozici novou studii a čeká na vypracování projektu. Počítá se s tím, že prostory pošty, která v budově sídlí, se zmenší. Radnice odtud navíc přestěhuje služebnu městské policie, pro niž najde náhradní prostory.

„Získáme tak rozptylový prostor, v němž se budou moci lidé setkávat mimo hlavní sál. Něco takového tam dnes citelně chybí a bez těchto prostor je nemožné tam jakékoliv akce pořádat,“ poznamenal Landsfeld.

Promění se také hlavní sál s kapacitou 340 lidí, který donedávna sloužil pouze k promítání filmů. Sešikmená plocha v hledišti se zarovná tak, aby měl sál širší využití. Počítá se například s plesy, módními přehlídkami, divadelními představeními, schůzemi či promítáním. Prostory pro tyto účely totiž v Malenovicích výrazně chybí.

„Takové prostory samozřejmě přivítáme. Pro naše představení jsme dosud využívali místní sokolovnu, sál na Malé scéně nebo v jiných městech,“ řekl ředitel ZUŠ Malenovice Ivan Dřínovský.

Práce můžou začít v příštím roce

Budova se promění také zvenčí a bude ladit s nedávno zmodernizovaným náměstíčkem.

Město zatím nezná přesnou částku, kolik bude oprava stát, ale počítá s desítkami milionů. „Termín je těžko odhadovat, ale myslím, že zahájení prací v příštím roce je reálné,“ doplnil náměstek primátora.

Kino Květen skončilo v Malenovicích už před čtyřmi lety. Město od začátku avizovalo, že si budovu ponechá a opraví. Podle Landsfelda nabrala celá záležitost skluz i kvůli tomu, že pod budovou je aktivní protiatomový kryt a plánovat stavební práce je legislativně náročné (více čtěte v reportáži Lidé by v krytu vydrželi až čtyři dny, pokud by měli přísun jídla).