Řepa na Karlovském gastrofestivalu. Michelinský kuchař ukáže, jak na ni

  19:21aktualizováno  19:21
Tradiční Michelinská galavečeře na Karlovském gastrofestivalu, který se letos koná o víkendu 1. a 2. října, se ponese v maďarském duchu. O hosty se postará Ákos Sárközi, šéfkuchař restaurace Borkonyha v centru Budapešti, která získala prestižní michelinskou hvězdu v roce 2014.

Michelinský kuchař Ákos Sárközi. | foto: archiv Ákos Sárközi

„Je to sen každého kuchaře,“ váží si Sárközi tak významného ocenění. „Pokládám michelinskou hvězdu za vrchol svého profesionálního života, ale ještě důležitější je, že se mi podařilo poskládat stálý tým a nepřetržitě fungující podnik,“ doplňuje kuchař.

Restaurace Borkonyha, v níž jedla třeba herečka Catherine Deneuveová, německá kapela Rammstein nebo režisér Jiří Menzel, poprvé otevřela před šesti lety. Sárközi v kuchyni šéfuje od samotného vzniku, jeho kuchařská kariéra je však mnohem delší.

Ze svých začátků vzpomíná zejména na dva kuchaře, kteří ho ovlivnili. „Prvním byl Ferenc Nagy. Byl schopen mě honit po kuchyni se lžičkou v ruce, když jsem něco nechtěl ochutnat,“ prozrazuje. „Následoval ho Attila Bicsár a restaurace Alabárdos. Tam jsem poznal svět špičkové kuchyně, pracoval jsem pět let po jeho boku jako zástupce šéfa,“ vzpomíná majitel michelinské hvězdy.

Sám Sárközi má velmi rád zeleninu, a proto ji při přípravě pokrmů hodně používá. „Červenou řepu můžu v neomezeném množství, takže v karlovickém menu určitě nebude chybět,“ potvrzuje. „Mým světem jsou ale také vnitřnosti. Od otevření restaurace musela vždy být na jídelním lístku křupavá kachní játra,“ doplňuje Sárközi.

K jeho kuchyni dále patří pálenka, kterou s oblibou používá. „V Maďarsku je velmi oblíbená a dělá se skoro ze všeho. Má silné ovocné aroma, jedinečný charakter a dá se dobře spojovat s jídlem,“ popisuje kuchař.

Česká kuchyně má podle něj k té maďarské velice blízko. „Používáte kysané zelí, kapustu, různé omáčky. Slivovici a Becherovku také všichni znají,“ uzavírá Sárközi.

Autor:

Nejčtenější

Boj o baráž: vsetínská šance ještě žije, Kladno zdolalo Jihlavu

Patrik Machač z Kladna (vpravo) a Miha Štebih z Jihlavy.

Hokejisté Vsetína v semifinále Chance ligy do dnešního duelu nevstřelili Českým Budějovicím ani gól, ale tentokrát se...

První odsouzenou ženu s náramkem čeká za porušení pravidel soud

Filip K. dostal za neplnění podmínky trest domácího vězení. Umožňuje mu to...

Vůbec první odsouzená žena, kterou při domácím vězení monitoroval elektronický náramek, neobstála a kvůli porušení...

Jihlava srovnala sérii s Kladnem, Budějovice podruhé uspěly ve Vsetíně

Kladenský Jaromír Jágr (vlevo) přijíždí ke skrumáži hráčů během druhého...

Budějovičtí hokejisté důrazně našlápli k účasti v baráži o extraligu. V druhém semifinálovém zápase na ledě Vsetína...

Jágrovo Kladno vyhrálo a je v baráži. Postup slaví také Budějovice

Hokejisté Kladna se radují z postupu do baráže o extraligu.

Hokejisté Kladna a Českých Budějovic se poperou o postup do extraligy. Oba tradiční týmy uspěly na hřištích soupeřů:...

Boleslav přehrála Zlín a postupuje, ve čtvrtfinále narazí na Liberec

Hráči Mladé Boleslavi se radují ze vstřeleného gólu v zápase proti Zlínu.

O posledním účastníkovi čtvrtfinále hokejové Tipsport extraligy je rozhodnuto. Vyrovnanou sérii předkola mezi Mladou...

Další z rubriky

Zlínský kraj schválil nové autobusové dopravce, podpisy musí počkat na ÚOHS

Ilustrační snímek

Radní Zlínského kraje schválili výběr nových autobusových dopravců, kteří budou vozit lidi dalších 10 let. Cestující se...

Pozoruj a zhotov! Jak baťovské pokusné školství spojilo teorii s praxí

Zlínské pokusné školství přibližuje výstava v Muzeu jihovýchodní Moravy.

Nové metody zaváděli učitelé do zlínských pokusných škol, o jejichž vznik se zasadil Tomáš Baťa. Kantoři děti rozdělili...

Zlín se dohodl s majiteli dvou buněk, tržiště se příští rok promění

Proměna zlínského tržiště by měla začít v březnu 2020. Zastřešení mělo původně...

Zhruba za rok by měla ve Zlíně konečně začít několik let plánovaná rekonstrukce tržiště Pod Kaštany. Získá moderní...

Najdete na iDNES.cz