Sedačková lanovka vede z Trojanovic na Pustevny.

Sedačková lanovka vede z Trojanovic na Pustevny. | foto: MAFRA

Kabinky na Pustevny vyjdou na 150 milionů, v plánu je i obnova lyžování

  • 32
Plynulejší a komfortnější cestu na jeden z nejnavštěvovanějších vrcholů na Moravě chystají Pustevny. Současnou sedačkovou lanovku, která sem vede z Trojanovic, nahradí nová kabinková.

„Po dvou letech složitého vyřizování se nám podařilo získat stavební povolení. Nejvíce optimistický výhled je, že bychom mohli začít stavět za rok,“ naznačil Petr Chrostek ze společnosti Pustevny, která lanovku provozuje.

Kabinky budou schopny převézt deset lidí, kromě toho jsou odpojitelné od lana a ve stanici vždy zbrzdí. Cestující tedy nebudou muset naskakovat a vyskakovat za jízdy, jako je tomu v současnosti.

„To nám umožní bezpečně přepravovat i předškolní děti, důchodce nebo třeba vozíčkáře,“ vyzdvihl Chrostek.

Přestože trasa ani délka lanovky se nezmění, cestování bude jiné než doposud.

„Ze současných 18 sloupů bude jen 8. Lanovka nebude tolik kopírovat terén a v nejvyšším bodě budou lidé v sedmdesátimetrové výšce,“ zmínil Chrostek.

Společnost Pustevny aktuálně čeká na finanční podporu. Lanovka totiž vyjde na 150 milionů korun, což firma sama neufinancuje.

Nejstarší v Evropě. Lanovka na Pustevny šplhá už 75 let

„Lanovku má v prioritách Moravskoslezský kraj, věříme, že finančně pomůže stát. Nezbývá nám než čekat a co nejlépe se starat o stávající lanovku, která je plně vytížená,“ dodal Chrostek.

Nová lanovka by v budoucnu mohla otevřít cestu k obnově sjezdového lyžování, které tady zrušili. K tomu bude ale ještě třeba vybudovat nádrže na vodu a vyměnit stávající vleky, což bude představovat další přibližně stomilionové položky.