Harold (Josef Kubáník) a Maud (Květa Fialová) ve Slováckém divadle v Uherském...

Harold (Josef Kubáník) a Maud (Květa Fialová) ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. | foto: MAFRA

S Květou se rozlučte svíčkou a šampaňským, vzkazuje blízký kolega Fialové

  • 0
Hned ve třech inscenacích se v posledních letech ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti představila Květa Fialová. Mohla za to především její blízkost k herci Josefu Kubáníkovi. Ten na Fialovou, jež zemřela v úterý ráno ve věku 88 let, pro MF DNES zavzpomínal.

Letadlem plným turistů, kteří míří do Španělska, zmítají turbulence, všude křik a hysterie. Jen jedna dáma se snaží dál si vychutnávat svoji kávu. Není to nikdo jiný než česká herečka Květa Fialová.

„Ty se vůbec nebojíš, že spadneme?“ ptá se jí Josef Kubáník, její přítel a herec Slováckého divadla, s nímž tehdy na dovolenou letěla.

„Já se jen bojím, že se poliju tím kafem a budu vypadat jako prase,“ odpověděla mu v klidu herečka, jež se do srdcí diváků zapsala jako Tornádo Lou v komedii Limonádový Joe.

To je jen jedna z mnoha příhod, která se Kubáníkovi vybaví při vzpomínce na Květu Fialovou. S herečkou byli posledních devět let velmi blízcí přátelé.

„Na vše se dívala s nadhledem. Ať měla jakékoli trápení, vždy se ukázala jako velká frajerka, která ho nikdy nedávala na odiv. Život se s ní nemazlil, měla ho těžký, přesto si s ním dokázala hrát a dělat si legraci,“ popsal herec.

Za roli Maud ve Slováckém divadle získala Cenu Thálie

Právě ke Slováckému divadlu měla Fialová velmi blízko. Kubáník ji a Naďu Konvalinkovou do Hradiště pozval, když soubor hrál úspěšnou komedii Adéla ještě nevečeřela.

Květa Fialová

„Od té doby si mě oblíbila natolik, že si mě vyžádala jako Harolda, když u nás hrála v inscenaci Harold a Maud,“ uvedl Kubáník. Za roli Maud získala i Cenu Thálie.

A nebyla to její jediná postava, kterou na prknech Slováckého divadla ztvárnila. Diváci ji mohli vidět ještě v hrách Oskar a růžová paní a Popel a pálenka (rozhovor o jejím vztahu ke Slováckému divadlu čtěte zde).

„Nebyla žádná trhlá víla, jak je občas popisována. Byl to velmi hluboký a přemýšlivý člověk, který to měl v hlavě velmi dobře srovnané,“ je přesvědčen herec.

„Tykali jsme si a vzájemně se oslovovali miláčku“

Jejich vztah byl pro okolí zvláštní. „Tykali jsme si a vzájemně se oslovovali miláčku. Nikdo nevěděl, co si o nás myslet. Ale nám to nevadilo,“ usmál se Kubáník.

Zpráva o její smrti ho nezaskočila, lékaři v posledních dnech označovali její stav za kritický. Že zemřela, mu oznámila její dcera Zuzana Hášová.

Jak bude vypadat poslední rozloučení s přední českou herečkou a jestli vůbec nějaké bude, se neví.

„Vždycky říkala, že nechce žádný obřad ani žádné truchlení. Přála si, aby zůstalo jen u vzpomínek. Tvrdila, že kdo se s ní chce rozloučit, ať si zapálí svíčku a otevře si šampaňské,“ uzavřel Kubáník.