Nové jízdenky v MHD ve Zlíně budou mít jinou barvu. Ilustrační foto.

Nové jízdenky v MHD ve Zlíně budou mít jinou barvu. Ilustrační foto. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Jízdenky na MHD ve Zlíně budou mít jiné barvy. Staré platí do vyprodání

  • 3
Místo červených zelené, místo černých bleděmodré. Lidé, kteří cestují městskou hromadnou dopravou ve Zlíně, si musí zvyknout na změnu. Ode dneška jsou v prodeji nové jízdenky na autobusy a trolejbusy. Dopravce totiž změnil firmu, která lístky tiskne. Jejich cena však zůstává stejná.

"Měníme vzhled všech jízdenek. Budou mít odlišné odstíny barev a tvar šipky," upozornil mluvčí Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Vojtěch Cekota.

Ačkoliv jsou nové jízdenky v prodeji ode dneška, je pravděpodobné, že třeba v novinových stáncích u zastávek MHD budou prodejci zatím nabízet staré lístky. "Staré jízdenky budou platit i nadále. Klidně na ně mohou lidé jezdit, dokud zásobu nevyčerpají," zdůraznil mluvčí dopravního podniku.

Jak budou nové jízdenky vypadat? Devítikorunovou jízdenku nekoupíte v tmavěmodré barvě, ale ve světle modré. Když budete lístek kupovat v trolejbusu, nenabídne vám řidič černou, ale bleděmodrou jízdenku. A barva pro zlevněné lístky pro studenty nebo důchodce se změní z červené na zelenou.

Stejné zůstanou lístky z automatů a kartičky pro předplacené jízdné. "Ty se tisknou přímo v automatu, není tam rulička už hotových," vysvětlil ředitel Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice Josef Kocháň.

Spolupráce s novou tiskárnou by pro dopravní podnik měla být výhodnější. Dokáže totiž vyrobit menší počet kusů. I díky tomu by se mohly časem na pulty vrátit týdenní nebo třídenní lístky, o které byl malý zájem a dopravce je zrušil.