Na krála, matičko! Na krála! Vlčnov ukázal, co skrývá kulturní dědictví

  • 23
Tradiční Jízda králů, zapsaná na seznamu kulturního dědictví UNESCO, o víkendu přilákala do malé obce na Slovácku tisíce lidí z celé země i zahraničí. Symbolickou vládu nad vlčnovskými kroji, zvyky a písněmi teď drží dvanáctiletý král Petr Španěl. Vlčnov je jediná obec, která jízdu pořádá každý rok.

Slovácká obec Vlčnov se v neděli znovu vrátila do pradávné historie a ukázala na začátku jednadvacátého století sílu přežívající autentické tradice, při které se z chlapců stávají muži a lidová kultura má nepřekonatelnou hodnotu.

„Máme krála chudobného, ale zato poctivého. Henten pán sa na mňa pěkně směje, určitě mně něco přispěje,“ vykřikovali krojovaní legrúti před domem letošního krále Petra Španěla.

Na opentlených koních se krátce před polednem začala družina osmnáctiletých chlapců shromažďovat, aby pak doprovázela svého krále během celé jízdy a dbala o jeho bezpečí. Průvod projel celou obcí, aby připomněl událost spojenou v minulosti také s odchodem chlapců na vojnu.

Dvanáctiletý Petr usedl na koně v dívčím kroji a s bílou růží v ústech. Podle jedné z tradic právě v takovém přestrojení prchal král Matyáš Korvín před svými nepřáteli a růže mu měla bránit v prozrazení mužským hlasem. I tentokrát měl Petr dva pobočníky se šavlí v ruce.

Vlčnovská Jízda králů je na seznamu kulturního dědictví UNESCO zapsaná od roku 2011.