Jiří Vacula (vlevo) u krajského soudu ve Zlíně. | foto: Zdeněk Němec, ČTK

Mám nové důkazy, tvrdí jeden z hlavních aktérů metanolové aféry

  • 3
Hlavní distributor alkoholu otráveného metanolem Jiří Vacula usiluje o obnovu řízení. Muž, který si odpykává patnáctiletý trest, předstoupí před zlínský soud příští týden. Tvrdí, že má nové důkazy.

Návrh na obnovu řízení byl soudu doručen loni v prosinci. Podle mluvčí brněnského krajského soudu Evy Sigmundové v něm Vacula uvedl, že má k dispozici nové skutečnosti nebo důkazy soudu dříve neznámé.

Zlínská pobočka brněnského krajského soudu se Vaculovým návrhem bude zabývat ve čtvrtek 5. dubna.

Vacula, který pomohl případ objasnit, byl rozsudkem z května 2014 odsouzen za obecné ohrožení na patnáct let vězení.

„Ve vazbě byl od září 2012 do července 2014 a následně ve výkonu trestu odnětí svobody, takže celkem už má vykonáno přes pět let trestu,“ uvedla Sigmundová.

Jako jediný spolupracoval a trest přijal

Metanolová aféra začala 3. září 2012. Po požití jedovatého alkoholu postupně zemřely desítky lidí. V hlavní větvi kauzy metanol bylo v lednu 2014 obžalováno 31 lidí.

Vacula byl jedním z trojice hlavních aktérů celé kauzy. Jako jediný při vyšetřování spolupracoval a jako jediný také přijal trest stanovený krajským soudem (viz též Distributor lahví s otráveným alkoholem přijal patnáctiletý trest).

Další dva muži, Tomáš Křepela a Rudolf Fian, kteří jedovatou směs namíchali a přes Vaculu poslali do oběhu, dostali doživotí. Celou dobu se drželi tvrzení, že míchali směs určenou do ostřikovačů (viz též Soud potvrdil doživotní tresty pro hlavní míchače otráveného alkoholu).

Za mřížemi skončila i řada prodejců otráveného alkoholu.

Video ze soudu ještě před vynesením verdiktu (1/2015):

,