Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na plaché ptáky potřebujete skvělý sluch, říká jejich dlouholetý fotograf

  10:16
Už patnáct let se věnuje focení ptáků a sám říká, že při něm musí být „neviditelný“. Jiří Novák v Muzeu Kroměřížska vystavuje desítky fotografií pořízených u nás i v cizině.
Kroměřížský fotograf a amatérský ornitolog letos slaví šedesát let a k jubileu...

Kroměřížský fotograf a amatérský ornitolog letos slaví šedesát let a k jubileu pořádá výstavu nazvanou Ptačí svět objektivem Jiřího Nováka aneb Fotografie z cest po Evropě. K vidění je až do konce letních prázdnin v Muzeu Kroměřížska. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ouhorlík stepní je středně velký pták s krásnou kresbou hlavy, který patří mezi bahňáky. V Česku ale skoro není k vidění, zalétne sem jen výjimečně.

Když se Jiří Novák s přáteli vypravil fotit ptáky do Rumunska, byl to jeden z druhů, na který se velmi těšil. Narazili na něj v mokřadech u starého průmyslového areálu.

„Na správný okamžik jsme čekali asi hodinu. Bylo tam obrovské množství komárů, měl jsem ruce celé obsypané, ale nemohl jsem se pohnout, abych je nevyplašil. Ptáci se postupně osmělovali a přilétali, byl to krásný zážitek, když si odmyslíte ty bodance,“ vypráví s úsměvem amatérský ornitolog, který už patnáct let vášnivě fotí ptačí svět.

Podobných příběhů zažil Novák bezpočet, pořídil tisíce fotografií ptáků. Nejvíce na střední Moravě, ale za krásnými snímky občas vycestuje i do světa. Výběr ze svých fotografií vystavuje až do konce prázdnin v Malé galerii Muzea Kroměřížska.

Říše ptáků jej uchvátila už jako malého chlapce. Vyrůstal u Zámeckého rybníka v Chropyni, což je jedna z vyhlášených ornitologických lokalit.

„Tehdy šlo ale jen o pozorování. Měl jsem jen dalekohled, foťák ne. Tiše jsem záviděl známým fotografům přírody, jako byl Jaroslav Holeček nebo Sláva Štochl,“ líčí Novák, který dnes žije v Kroměříži.

Má trpělivost, ale i bolavá záda

Vlastní techniku si pořídil až v roce 2005 a začal pronikat do tajů tohoto mimořádně zajímavého koníčku. Udělat povedený snímek často velmi plachých tvorů totiž není zrovna snadné. Poněkud překvapivě je pro to jednou z nejdůležitějších vlastností dobrý sluch.

„Podle něj se v terénu orientujeme, snažíme se rozpoznat jednotlivé hlasy. Podle nich zjistíme, o jaký druh se jedná, a dohledáváme, kde konkrétní pták může být,“ vysvětluje Novák.

Sám má sluch natrénovaný častými návštěvami rybníků v Chropyni, Tovačově či Záhlinicích. Přesto přiznává, že často musí spoléhat na náhodu. Plánovat si, v jaké pozici ptáka vyfotí, se totiž dost dobře nedá.

Důležité je také maskování. Abyste se dostali do potřebné vzdálenosti, je třeba být neviditelný a neslyšitelný, doslova splynout s okolní přírodou. V rámci výstavy je k vidění například maskovací stan pro fotografy s kamufláží lesa. Novák však častěji používá maskovací šál.

„Vždy někam zasednu či zalehnu, přehodím jej přes sebe a snažím se být neviditelný. Občas je třeba v jedné poloze strávit i dvě či tři hodiny. Je to hodně o trpělivosti a docela z toho bolí záda,“ líčí.

Vyfotit druhy jako třeba chřástala, který se rád skrývá v neprostupném porostu a jen sem tam se objeví v nějakém průzoru, se povede jen výjimečně.

„V takových situacích vás pak ‚potěší‘, když se objeví nějaký kolemjdoucí a přátelsky na vás volá: ‚Co to fotíte?‘ Na to pak můžu odpovědět: ‚Teď už nic!‘“ usmívá se kroměřížský fotograf.

Nejoblíbenější fotku nevybere, na to jich má příliš mnoho a ke každé nějakou historku. Ve Skandinávii vyfotil řadu druhů v takzvaném svatebním šatu – zajímavějším a pestřejším zbarvení, než v jakém ho vídáme u nás na tahu.

Typického severského papuchalka zachytil v pestrých barvách, v nichž se objevuje jen v době hnízdění. K plachému bělokurovi se zase dostal jen na sto metrů, a aby získal snímek, musel si jej pořádně přiblížit. V deltě Dunaje v Rumunsku, což je ráj ornitologů, získal impozantní fotografie pelikánů bílých, kadeřavých či volavky vlasaté.

Počty ptáků neustále klesají

Jako patriota jej těší také fotky zachycující život místních ptáčků. Z Rusavy má vyfoceného svého oblíbence – rehka zahradního, který s pestrou potravou pro mladé sedí na špičce dřevěného plotu.

V Chropyni fotil český unikát v podobě labutí zpěvných, přímo z kuchyně domu v Kroměříži dokumentoval život drozdů zpěvných, kteří si udělali hnízdo ve větvích cedru.

Mezi rarity počítá poněkud nenápadnou fotografii strnada malinkého, kterou pořídil na polní cestě u Citova na Olomoucku.

„Tento ptáček žije na severovýchodě Evropy. U nás se objevil naprosto výjimečně a nečekaně. Ornitologové si zprávu předali a na focení jich přijela celá řada z různých koutů republiky,“ vybavuje si.

„Bylo to v zimě, minus patnáct stupňů, omrzaly nám ruce. Ale místní ochotná paní nám dala čaj a někdy i vánoční cukroví. Má velkou zásluhu na tom, že se nám podařilo strnada pozorovat a vyfotit.“

Během let, co ptáky fotí, si Novák nemohl nevšimnout, že jich v našem okolí výrazně ubylo. Může to být intenzivním zemědělstvím, používáním chemikálií nebo málo členitou krajinou.

„Těžko říct, co má největší vliv, ale počty ptáků očividně klesají. Někdy si říkám, že některé ptáky fotím pro své vnuky, protože odsud v budoucnu úplně zmizí,“ říká.

  • Nejčtenější

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Hospodám vadí rostoucí poplatky pro OSA, volí raději instore rádia a web

15. dubna 2024  9:19

Poplatky, které musí od letošního roku platit Ochrannému svazu autorskému (OSA) a Intergramu za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezidenta Pavla na Valašsku vítali slivovicí, vyzkoušel si ohýbání dřeva

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  21:05

Prezident Petr Pavel je na dvoudenní návštěvě ve Zlínském kraji. Postupně navštíví čtyři okresy,...

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

Příběh Ploštiny v novém muzeu zaujal, za rok jím prošly tisíce návštěvníků

19. dubna 2024  15:54

Tragický osud obyvatel osady Ploština ve Vizovických vrších, kterou 19. dubna roku 1945 vypálili...

Meziříčí vypsalo soutěž na tělocvičnu, návrhy přišly i z Argentiny či USA

19. dubna 2024  12:08

Na mezinárodní architektonickou soutěž o návrh na přístavbu tělocvičny základní školy Křižná ve...

Farmaceut v nemocnici poradí s léky, lidé jich někdy užívají příliš

19. dubna 2024  8:55

Má cukrovku, vysoký krevní tlak a je po operaci srdce. Pětasedmdesátiletá Alžběta ze Zlína všechno...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...