Majitelé obchůdků v podchodu projevili snahu o zapojení do rekonstrukce až ve...

Majitelé obchůdků v podchodu projevili snahu o zapojení do rekonstrukce až ve chvíli, kdy se před jejich krámky objevila těžká technika. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Druhý pokus: Zlín zase jedná s obchodníky z podchodu, který opravuje

  • 3
Tři týdny po zahájení opravy podchodu v centru Zlína radnice jedná s obchodníky, kteří jsou majiteli tamních krámků. Chce s nimi uzavřít dohodu, aby prošly rekonstrukcí i samotné obchůdky. Před časem už přitom obdobná jednání zkrachovala na financích.

Když se radní loni v březnu nedohodli s majiteli obchůdků v podchodu u náměstí Práce ve Zlíně na tom, že se bude plánovaná rekonstrukce týkat také jich (více o tehdejším krachu jednání čtěte zde), sáhli po černém scénáři.

Tedy že se opraví vše kromě krámků, čímž však tolik potřebná oprava ztratí zčásti svůj smysl. Pak plynul čas a před třemi týdny vjely do podchodu bagry. Začaly pracovat, aniž by se cokoliv na situaci změnilo.

Ve středu 2. října však neočekávaně obchodníci jednali na radnici, aby se na poslední chvíli našel kompromis.

"Dohodli jsme se na tom, že jim město nabídne nové podmínky, přes které ale už nepůjde. V pondělí by o tom měla jednat městská rada, pak jim pošleme návrh," shrnul náměstek primátora Jiří Kadeřábek, který jednání svolal.

Původní požadavky byly přemrštěné

Konkrétnější být nechtěl, pouze naznačil, že město musí peníze vynaložit účelně, aby ho nikdo neobvinil z toho, že šlo obchodníkům na ruku. "Na druhou stranu bych byl rád, kdyby se podchod opravil celý," dodal Kadeřábek.

Původní jednání ztroskotala na finančních požadavcích podnikatelů, jež radním přišly přemrštěné. 

Komu patří obchody v podchodu

Zlínská radnice vlastní pozemky, které obchodníkům v podchodu pronajala v roce 1991 na dobu padesáti let. Cena byla tehdy stanovena na 750 korun za m², přičemž dnes se pohybuje okolo 4 000 korun. Nájemci si na nich postavili krámky a město na ně nemá žádné právo. I během rekonstrukce je část podchodu otevřená, aby se jím dalo projít. Autorem návrhu přestavby je zlínský architekt Pavel Chládek.

Může se tedy něco po roce a půl změnit? "Problém je od začátku v tom, že nás při zpracování projektu nikdo nekontaktoval. My jsme však majitelé stánků," připomněl vlastník jednoho z nich Božek Zaharowski.

Finanční kompenzace majitelů krámků považuje stále za adekvátní a vyčíslitelné. "Chceme ale záruky pro případ, že by se něco stalo, třeba se to nedokončilo. Je to naše živnost," zdůraznil Zaharowski.

Otevřený je jen úzký průchod

Mezitím oprava podchodu nabírá na obrátkách. U vstupu od baťovského areálu je hromada sutě, kterou bagry stále zvyšují. Chodci využívají pár metrů široký průchod, zbytek je oplocený.

"Jsem rád, že se začalo," řekl autor přestavby, zlínský architekt Pavel Chládek.

Na severní straně se upraví opěrná stěna, zmizí truhlíky, narovná se schodiště. Co bude se škaredou věžičkou, ale není jasné. Záležet bude právě na vyjednávání města s obchodníky.

"Když zůstane, bude prostor hyzdit," upozornil Chládek.

Dělníci rozebírají především jižní část podchodu, tedy hlavní výstup k náměstí Práce. Nadzemní objekty, v nichž bývaly obchůdky, půjdou k zemi tento víkend. Pak se bude bourat schodiště a sousední zastávka se posune o kousek dál.

Malé bagry za velkého rámusu celé dny vytěžují podzemní prostory, v nichž bývalo veřejné WC.

"Může tady být přes tisíc kubíků materiálu," odhadl stavbyvedoucí Zdeněk Ondrůšek.

Vstup do nových toalet bude přes turnikety. Toalety budou obsahovat přebalovací pult pro maminky i WC pro invalidy.

Vizualizace podchodu u náměstí Práce podle vítězného návrhu architekta Pavla
Vizualizace podchodu u náměstí Práce podle vítězného návrhu architekta Pavla
Vizualizace podchodu u náměstí Práce podle vítězného návrhu architekta Pavla
Vizualizace podchodu u náměstí Práce podle vítězného návrhu architekta Pavla
Vizualizace podchodu u náměstí Práce podle vítězného návrhu architekta Pavla
Dílo od Rudolfa Valenty se bude nacházet ve Zlíně na trávě mezi podchodem na...

Vizualizace budoucí podoby podchodu v centru Zlína.

Stavbaři musejí podzemí shora nově odizolovat a doufají, že když odstraní zastřešení, nezačne pršet.

Demoliční práce potrvají tři týdny, výstavba nových částí zhruba do jara příštího roku.