Výrobní závod firmy Kayaku Safety Systems Europe v Jablůnce u Vsetína.

Výrobní závod firmy Kayaku Safety Systems Europe v Jablůnce u Vsetína. | foto: archiv firmy

Z budovy poškozené výbuchem při výrobě pyropatron sundali hasiči střechu

  • 0
Hasiči a policisté v úterý večer ukončili bezpečnostní opatření v areálu firmy v Jablůnce na Vsetínsku, kterou v pondělí otřásl výbuch. Stalo se to v jedné z budov, kde se vyrábí pyropatrony do airbagů.

Budova měla po výbuchu narušenou statiku. Před ukončením zásahu hasiči sundali z objektu poničenou střechu a policejní pyrotechnici vyklidili sutiny.

„Poničená budova i okolní uzavřený prostor byly předány zpět do správy provozovatelů,“ uvedl vrchní inspektor Krajského ředitelství policie ve Zlíně Petr Jaroš.

Kriminalisté zadokumentovali stav poškozené budovy, místnosti, ve které exploze nastala, i samotného výrobního stroje, který s výbuchem pravděpodobně souvisel. Po příčině události vyšetřovatelé dál pátrají. Škoda pravděpodobně dosáhne několika milionů korun.

„Vsetínští kriminalisté skutek šetří jako podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti, za což by pachateli hrozil vzhledem k předpokládané výši škody až osmiletý trest odnětí svobody,“ doplnil Jaroš.

Na vyšetřování mimořádné události se podílejí znalci z pražského Kriminalistického ústavu a také pracovníci Báňského úřadu (více o výbuchu v článku Exploze při výrobě pyropatron do airbagů zranila na Vsetínsku dva lidi).

Zatím nejsou k dispozici informace o zdravotním stavu jednoho ze dvou zraněných zaměstnanců, kterého záchranáři transportovali vrtulníkem na popáleninové centrum do Ostravy. Druhý člověk byl zraněn jen lehce.

Firmu Kayaku Safety Systems Europe vlastní japonská společnost Nippon Kayaku Group, která v provozech v Jablůnce a vsetínských částech Bobrky a Jasenice, zaměstnává víc než tisícovku lidí.