Účtárna firmy Baťa v roce 1924, kdy už zde působil František Muška. Později měl důležitou roli při budování firemních poboček v zahraničí. | foto: repro Státní okresní archiv, MAFRA

Záhadné úmrtí. Baťův ministr financí nedoručil akcie, které znesvářily rodinu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Před 130 lety se narodil František Muška, ryzí baťovec a důležitý muž J. A. Bati v zahraničí. Pocházel z obce Stařeč nedaleko Třebíče a k Baťovi nastoupil v roce 1915 jako účetní. Brzy se ukázal jeho talent a začal sbírat zkušenosti v zahraničí, mimo jiné i v USA.

Ve své době byl jednou z nejvlivnějších postav zlínské obuvnické firmy. Jeho životní dráha skončila za dosud neobjasněných okolností ve věku pouhých padesáti let.

Jeho tělo našli v červenci 1942 v hotelu v New Yorku. A američtí policisté brzy zjistili zajímavou věc: Muška u sebe držel 826 kusů akcií závodů firmy Baťa v zahraničí, které spravovala švýcarská firma Leader AG a jimiž disponoval Jan Antonín Baťa.

Ten v té době už pobýval v Brazílii a nařídil, aby mu je jeho důvěrník a klíčový spolupracovník přivezl. Jenže k tomu už nedošlo. Akcie se tak dostaly pod pravomoc amerických soudů a byly uloženy v jedné z tamějších bank. Později se ukázaly jako zárodek k dlouholetým soudním sporům mezi dvěma znesvářenými větvemi rodiny Baťů.

Byl něčím jako ministrem financí pro zahraničí. Hlídal banky, platy, daně, výsledky, obecně řečeno neuniklo mu nic, co bylo pro export důležité.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se