Ivo Valenta na návštěvě základní a mateřské školy v Komni na Uherskohradišťsku.

Ivo Valenta na návštěvě základní a mateřské školy v Komni na Uherskohradišťsku. | foto: Facebook Iva Valenty

Na Sobotkovu nedělní školu navázal Valenta. Kampaň to není, tvrdí politici

  • 19
Třináct dnů před krajskými volbami vedl premiér Sobotka a špičky krajské ČSSD debatu na základní škole ve Zlíně. Den poté další kandidát na hejtmana, senátor Valenta, rozdával dárky ve škole a školce v Komni. Politici shodně tvrdí, že nejde o předvolební kampaň.

Pro malé školáky i děti v mateřince ve slovácké obci Komňa to byl výjimečný den. V pondělí je navštívil senátor Ivo Valenta, rozdal jim čokolády, zahrál loutkové divadlo, ve školce nechal dva tablety a slíbil zaplatit lyžařský kurz.

Byl by to prima počin, kdyby ale do voleb, v nichž Valenta usiluje o post hejtmana Zlínského kraje, nezbývalo 12 dnů.

„Je zcela nemravné, když zákonodárce obchází ducha zákona. To je horší, než kdyby jej někdo jiný přímo porušil,“ reagoval Tomáš Feřtek, uznávaný expert na školství ze společnost Eduin.

Problém je, že propagaci politických stran a hnutí na půdě školy zakazuje zákon.

A ačkoli senátor argumentuje tím, že do škol přijel jako vrcholný představitel státu a nečinil tam žádnou předvolební kampaň, ke zviditelnění kandidátky Svobodných a Soukromníků, kterou vede, akce zcela nepochybně přispěla.

Valenta: Byla to stáž. Navíc vybírám školu pro mé děti

Doprovodil ho totiž i Michal Dvouletý, který je volební „čtyřka“ a starostka obce Jana Křižková, která je na šestém místě kandidátky.

„Byla to součást dlouhodobě plánované stáže, díky které jsme se seznámil s životem této malé obce – sestavováním rozpočtu, zasedáním zastupitelstva a podobně,“ reagoval na dotaz MF DNES Ivo Valenta.

„Školství k tomu jednoznačně patří, navíc se s ním seznamuji také proto, že vybírám školu, do které budou chodit mé děti a komunikuji s ministerstvem školství ve snaze pomoci regionálnímu školství,“ dodal politik.

Také starostka spojení s krajskými volbami odmítla.

„Žádná propagace to nebyla, vždyť by to ani nedávalo smysl, děti nevolí. Senátora škola zajímala proto, že obec ročně doplácí milion korun na její provoz, zajímal ho systém výuky v malotřídce a s dětmi se bavil o škole, a ne o politice,“ reagovala Křižková.

Snaha seznámit se s komunální politikou je od senátora jistě správný krok – kdykoli během šestiletého volebního období, kdy se neblíží volby, v nichž kandiduje.

„Už den po volbách by proti takové návštěvě nikdo nemohl nic namítat, ale v tuto dobu je to spíše nevkusné,“ zhodnotil politolog Pavel Šaradín.

Nedělní škola s premiérem a kandidujícím zástupcem ředitele

Valenta ale není jediný politik ve Zlínském kraji, který nyní, v době vrcholícího předvolebního boje, sáhl po škole. Dárky rozdával jen den poté, co se stejné hrany zákona dotkla i ČSSD.

Premiér Bohuslav Sobotka přijel do Zlína v neděli a společně s lídrem kandidátky Petrem Navrátilem a dalšími dvěma čelními představiteli strany se vydal do tamní 17. Základní školy, jejíž zástupce ředitele Pavel Růžička rovněž figuruje vysoko na kandidátce (více zde).

Procházet ji prázdnou by ale nemělo smysl, a tak vedení školy pozvalo i žáky.

Rozdalo jim lístky s dotazem, zda se zúčastní besedy s premiérem, a učitelé se pak opakovaně dotazovali dětí i rodičů, aby měli představu o účasti.

Nezaznamenal jsem negativní reakci rodičů, tvrdí ředitel

Ředitel školy Zdeněk Mikoška trvá i s odstupem čtyř dnů na tom, že nápad to byl dobrý a apolitický.

„Již na prvního září jsme chtěli pozvat buď pana prezidenta Zemana, nebo pana premiéra Sobotku a pochlubit se výsledky, kterých škola za třicet let dosáhla, a mrzelo nás, že jsme nemohli nikoho z těchto vzácných hostů přivítat,“ reagoval ve čtvrtek ředitel školy.

A dodal, že nezaznamenal negativní odezvu od rodičů.

Naproti tomu vedení radnice tvrdí, že se na ně rozzlobení občané obraceli už bezprostředně po nedělním setkání politiků s dětmi.

Přitom rodiče jsou zřejmě jediní, kteří mohou konání podobných akcí na půdě školy korigovat. Musely by ale správně fungovat školské rady, které jsou leckde spíše formální záležitostí.

Je to nevhodné, shodují se politologové

Nápad chodit během předvolební kampaně do školy odmítli jako nevhodný tři politologové, které MF DNES oslovila.

„Pak se nemohou divit, že veřejnost neuvěří jejich vysvětlení a bude to spojovat s kampaní,“ shrnula Jiřina Pavlíková.

Zároveň ale soudí, že to rozhodování voličů neovlivní.

„Účast bude v krajských volbách nízká, volit půjdou příznivci jednotlivých strana a lidé, kteří to berou jako svou občanskou povinnost. Z nich osmdesát devadesát procent je rozhodnutých a ty, kteří váhají, může takové počínání spíš odradit,“ mínil Šaradín.