Kolařík byl bez šance na úspěch, parašutista doplatil na fotku s věnováním

  10:10
Před 100 lety se narodil parašutista Ivan Kolařík z Valašského Meziříčí, který v protektorátě na jaře roku 1942 přežil jen čtyři dny. Zradila ho osudová chyba, kterou udělal ještě před seskokem.

Československý voják a příslušník výsadku Out Distance Ivan Kolařík | foto: Creative Commons

Na té fotce nebylo na první pohled nic zvláštního. Usmívala se z ní mladá a pohledná dívka, na rubu bylo uvedeno „Věnuji a až do smrti na Tebe budu myslet. Milada Hrušáková“ a v levém rámu bylo napsáno „V. M. 1939“.

Pro gestapo však měla nevyčíslitelnou cenu. Byla totiž v peněžence s doklady, která se našla ráno 28. března 1942 nedaleko Telče, kde v noci seskočili parašutisté. Doklady byly na jméno Jan Krátký z Prostějova, datum narození 22. března 1920 v Ivančicích u Brna, povolání kancelářský pomocník.

Pochopitelně však byly falešné. Šlo o krycí identitu valašskomeziříčského rodáka a člena diverzní skupiny Out Distance Ivana Kolaříka, od jehož narození 22. března uplynulo 100 let.

Navzdory přísnému zákazu nadřízených si při přípravě na výsadek ponechal v peněžence snímek své snoubenky pořízený před válkou.

„Logický důvod nařízení se dá chápat, ale když si uvědomíme, jakou citovou hodnotu fotografie pro Ivana Kolaříka měla, pochopíme ten risk, proč si ji s sebou bral,“ poznamenal Milan Pilmajer, předseda jednoty Československé obce legionářské Valašské Meziříčí.

Jenže to byla osudová chyba. Při ukrývání radiomajáku totiž Kolařík peněženku ztratil, a když doputovala do rukou gestapa, dělily jej od smrti pouhé čtyři dny. A co víc, kvůli fotce jeho milované Milady byli popraveni také další členové obou rodin.

Další členové výsadku? Hrdina z kostela a zrádce Čurda

Tříčlenný výsadek Out Distance měl od začátku smůlu. Kvůli chybě polské posádky byl vysazen nikoli kousek od Tábora, ale o 130 kilometrů dál – u Ořechova na Vysočině. Parašutisté přišli při seskoku o zbraně a poté se rozdělili.

Když se loučili, možná už tušili, že svůj úkol, jímž byla mimo jiné sabotáž plynárny v Praze-Michli, nesplní. Těžko by je však napadlo, že dva z nich se ještě potkají za okolností, které vejdou do dějin.

Velitel Adolf Opálka se později skrýval v kostele v Resslově ulici v Praze s dalšími parašutisty po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Když je v červnu 1942 přepadli nacisté, přivedli s sebou i muže, který statečné vojáky zradil. Byl jím Karel Čurda, druhý člen výsadku Out Distance a pozdější konfident gestapa. Ani jeho žádost, aby se parašutisté vzdali, ale nepomohla. Opálka po dlouhém boji v beznadějné situaci spáchal sebevraždu. Čurda byl po válce popraven.

A třetí člen výsadku? V situaci, kdy byl bez dokladů a bez pomoci, Kolařík vyrazil do rodného Valašského Meziříčí, kde před válkou absolvoval gymnázium a v roce 1939 nastoupil na medicínu do Prahy. Po uzavření vysokých škol se ale rozhodl odejít do exilu.

S kamarády z místního Sokola se dostali za hranice a jeho následná životní cesta se podobala příběhům mnoha dalších československých vlastenců: vydal se přes Balkán do Francie, kde poprvé bojoval, a po jejím pádu byl evakuován do Anglie. Absolvoval školu pro důstojníky a v srpnu 1941 byl vybrán pro výcvik k plnění zvláštních úkolů.

„V závěrečném hodnocení speciálního kurzu měl uvedeno ‚tichý, příjemný, vtipný, inteligentní‘ voják, který by se ‚dobře osvědčil v hromadné práci‘,“ řekl Pilmajer, jenž vychází z odborné práce profesora Františka Vlkovského, který Kolaříkův příběh zmapoval jako první.

Gestapo na stopě

Když se dvaadvacetiletý Ivan znenadání objevil u svých rodičů, nevěřili vlastním očím. Vzal si od nich svoje původní doklady a od Hrušákových získal potravinové lístky. Tragický konec se však již neodvratně blížil a právě poukázky na jídlo v něm hrály důležitou roli.

Kolařík z Valašského Meziříčí zamířil do Zlína k bratrovi Jiřímu, který tam pracoval jako lékař. Jenže to už se rozjela masivní pátrací akce, kterou vedli dva zkušení gestapáci, Siegfried Pribil a Rudolf König. Jejich zpráva spolu s fotografiemi doputovala i na úřadovnu tajné policie ve Zlíně, odkud se dostala k veliteli městské policie.

„Korespondentka zlínského velitele majora Durdíka poznala na fotografiích jak Ivana Kolaříka, tak Miladu Hrušákovou. Bohužel si neuvědomila včas své sdělení, a nasměřovala tak gestapo na jasnou stopu,“ líčí Pilmajer.

„Následně si uvědomila své doznání a chtěla Jiřího Kolaříka varovat, ale to již byl vyslýchán na zlínském gestapu,“ dodal.

Pribil a König souběžně získali z ohlašovacího úřadu ve Valašském Meziříčí také totožnost Milady Hrušákové. Když jí ukázali fotku Jana Krátkého z falešné legitimace, poznala svého milého Ivana.

„Zároveň řekla, že je od roku 1939 nezvěstný a že ho také od té doby neviděla,“ uvádí Vlastislav Janík ve článku Příběh rodiny Růtových, jenž vyšel v revue Paměť a dějiny v roce 2016.

Nacisté upozornili obě rodiny, že se Kolařík vrátil jako parašutista z Velké Británie, a pokud jeho přítomnost neohlásí úřadům, hrozí jim tvrdý trest. Poté všude rozšířili plakáty s Kolaříkovou fotkou a legendou, že zastřelil českého strážníka.

Hledaný parašutista věděl, že jeho dopadení je jen otázkou času. Odešel ze Zlína a 1. dubna se otrávil jedem na silnici u Vizovic. Po převozu do nemocnice zemřel. Tím ale celý příběh nekončí.

Osudné potravinové lístky

„Totožnost Ivana Kolaříka byla zjištěna podle staré občanské legitimace, kterou měl u sebe. Z toho gestapo vyvodilo, že si ji pravděpodobně vyzvedl u svých rodičů. Dále objevilo u mrtvého potravinové lístky. Sice bez jména majitele, ale s razítkem dodavatele a hlavně s číslem zákazníka. Zjistit původního majitele lístků už nebylo složité. Prokázalo se, že patřily rodině Hrušákových,“ popisuje Janík.

Proč si Kolařík potravinové lístky nechal, o tom lze dnes jen spekulovat. Pilmajer říká, že podle doložených informací chtěl i po útěku z úkrytu ve Zlíně pokračovat v činnosti a boji. K sebevraždě se uchýlil, protože se patrně obával bezprostředního zatčení.

„Po několika dnech psychického a fyzického vypětí mohlo dojít ke stihomamu. Jsou to sice jen domněnky, ale když stojíte ve Vizovicích na místě, kde Ivan Kolařík spáchal sebevraždu, a pokusíte se vžít do jeho situace, uvědomíte si, že na tomto místě není absolutně prostor ani možnost pro likvidování jakýchkoli dokladů a předmětů,“ podotkl Pilmajer.

Po jeho smrti byli zatčeni Milada Hrušáková s rodiči, rodiče Ivana Kolaříka, bratr Jiří s ženou Jaroslavou, která byla v sedmém měsíci těhotenství, a bratranec Vladimír Hoblík z Brna, jehož Jiří Kolařík požádal, zda by mu pomohl Ivana ukrýt. Dne 30. května 1942, tři dny po atentátu na Heydricha, byli zastřeleni v Brně v Kounicových kolejích.

Ivan Kolařík je pohřben na Lesním hřbitově ve Zlíně. Ve Valašském Meziříčí je na domě č. 7 v Mírové ulici pamětní deska věnovaná jemu a rodinám Kolaříkově a Hrušákově, v roce 2012 pak byla odhalena pamětní deska na budově sokolovny ve Vizovicích.

Autor:
  • Nejčtenější

Řidička autobusu vyjela s přelepenými kontrolkami závad. Jízdu zatrhla až policie

13. března 2024  15:26

Linkový autobus s cestujícími zastavili v pondělí dopoledne dopravní policisté v Holešově....

„Může nám zkazit život.“ Kritici proměny zlínského koupaliště podají žalobu

12. března 2024  12:44

Nespokojení obyvatelé zlínských Malenovic chtějí žalobou napadnout změnu územního plánu, již...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice roste i na tekutých píscích. Silničáři poprvé stavěli mosty jinak

12. března 2024  8:42

Její trasu lemuje hned několik pískoven. To proto, že v její blízkosti je písčitá a na mnoha...

Psovi lezla žebra, byt byl plný výkalů. Hradištěm otřásl případ týrání

14. března 2024  10:21

Hrozivý případ týrání zvířat otřásl lidmi v Uherském Hradišti. Díky zásahu místních obyvatel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušme VAR, zlobil se kouč Bohemky po další ztrátě. Bod ze Zlína je hořkosladký

16. března 2024  19:32

Zklamaný z výsledku, naštvaný na rozhodčí. Asistent českého áčka Jaroslav Veselý se na první...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

V zoo jsme každý týden. Fin Salonen našel ve Zlíně druhý domov

19. března 2024  10:49

Do Zlína přišel Aleksi Lauri Salonen až v rozběhnuté sezoně, přesto se velice rychle posunul do...

Litoměřický vzkaz Zlínu: Staršímu týmu náš hokej nedělá dobře...

19. března 2024  9:06

Vybavujete si, jak kolovaly řeči o plesové sezoně, pokud se hokejovému Litvínovu nedařilo v...

Kulturní centrum za stamiliony bude, slíbilo vedení Rožnova. Hledá novou firmu

19. března 2024  8:34

Stavba Kulturního centra (KC) v Rožnově pod Radhoštěm je pořád reálná. To je hlavní výsledek...

Na akustickém koncertu ve zlínské galerii zahraje Janda hity Olympiku

18. března 2024  16:13

Do Zlína většinou jezdí zpívat na velké halové koncerty či vyprodaná vystoupení v Kongresovém...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...