Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Irena Ondrová. Politička s autoritou, která nemilovala dlouhé debaty

  12:06
Ve Zlíně se lidé loučí s Irenou Ondrovou. Život výrazné postavy zlínské politiky na přelomu století skončil minulou sobotu, kdy zemřela ve věku nedožitých 72 let. Jaká byla politická kariéra někdejší primátorky Zlína a senátorky za ODS? A jaký odkaz po sobě ve městě zanechala?
Irena Ondrová (ODS)

Irena Ondrová (ODS) | foto: Jan Karásek, MAFRA

Její jméno je neodmyslitelně spjaté s Kongresovým centrem, stavbou za 636 milionů korun, která byla dokončená v roce 2010 a ve Zlíně vyvolala velkou kontroverzi.

Irenu Ondrovou z ODS také dost možná stála politickou kariéru. Za jejím vznikem totiž šla tak, jak byla v politice zvyklá: rázně, přímočaře a bez ohledů na názory oponentů. „Ve Zlíně se dlouho nic nepostavilo a filharmonie potřebuje nové sídlo,“ opakovala a nakonec dosáhla svého.

Asi není třeba polemizovat s tím, že kdyby Ondrová tehdy coby primátorka před kritikou couvla, Zlín by dnes žádné Kongresové centrum neměl. A je paradoxem doby, že politici, kteří v té době budovu podle návrhu architektky a zlínské rodačky Evy Jiřičné mohutně kritizovali nebo ji označovali za „Mercedes, na který Zlín nemá“, se v ní dnes s ­úsměvem fotí a účastní koncertů, večírků či dalších akcí.

Mnozí z nich ostatně přiznávají, že město podobný kulturní stánek potřebovalo. Byť výtky týkající se nákladů či zakázek spojených s výstavbou centra přetrvávají dodnes.

Pro Ondrovou to však byla jen malá satisfakce. Její pád totiž přišel pár týdnů po otevření Kongresového centra. ODS v komunálních volbách v roce 2010 neuspěla a­ z ­dlouholeté vlivné političky se najednou stala seniorka z Malenovic, která s aktivní politikou sekla – a jakoby zatrpkla.

Svůj konec brala jako obrovskou křivdu a nikdy svým opravdovým, ale i domnělým nepřátelům neodpustila. Ze zlínské ODS přitom neodešla, ve straně byla stále aktivní a­ byla členkou zlínské rady. V dalších letech se objevila i na kandidátkách, ale jen z nevolitelného místa. Na comeback už neměla dost sil. A ­zřejmě ani vůli.

Život Ireny Ondrové, rodačky z ­Chomutova a výrazné postavy zlínské politiky na přelomu století, skončil minulou sobotu, když zemřela ve věku nedožitých 72 let. Dnes má ve městě pohřeb.

Ze Zlína do Prahy a zase zpět

Na začátku své politické dráhy nemusela pracně klopýtat po schodech, místo toho vyjela výtahem. Učitelka a ředitelka v mateřské školce vstoupila po listopadu 1989 do Občanského fóra a v roce 1992 do ODS, brzy vedla její oblastní radu, v­ roce 1994 se stala zastupitelkou a ­rovnou i náměstkyní primátora a ­v roce 1996 byla zvolená první senátorkou za Zlín.

V politice tehdy ještě hráli prim hlavně muži, ale Ondrová si poradila. I díky své povaze – byla totiž rázná, cílevědomá a sebevědomá. Na senátorská léta 1996 – 2002 později vzpomínala jako na nejkrásnější období v životě. V Praze se našla pracovně i lidsky a jako kovaná „ódéesačka“ získala důležité kontakty ve straně. Také tehdy v Senátu pomáhala prosadit souhlas se založením zlínské Univerzity Tomáše Bati, na což byla vždy hrdá.

Jenže přišel rok 2002, kdy se celé Česko pohnulo politicky doleva a­ Ondrová v senátních volbách prohrála s veřejně málo známou šéfkou školského úřadu zlínského magistrátu Alenou Gajdůškovou z ČSSD. Neúspěch přijímala jen těžko.

„Je to komplot sociální demokracie, KDU-ČSL a komunistů proti ODS,“ postěžovala si a Gajdůškovou označila za „politicky nevyhraněnou osobnost, která jako turistka prošla několika stranami.“ Mimochodem, stejně nelibě nesla i porážku ve zmíněném roce 2010, kdy prohlásila: „Lidé se rozhodovali na základě drbů a pomluv.“

Návrat z Prahy ale nebyl příliš bolestivý. Ve Zlíně se stala opět náměstkyní primátora a v roce 2006 už se jako první žena v historii posunula do primátorského křesla. A ­byla to velká změna.

Po nevyzpytatelném showmanovi Tomáši Úlehlovi, který byl schopný zahájit zasedání zastupitelstva v převleku za medvěda, což byl tehdejší maskot hokejistů Zlína, přišla vyzrálá politička s přirozenou autoritou, která neměla v oblibě dlouhé debaty a na kritiku reagovala dost ostře. Mnozí novináři by mohli vyprávět.

Změnila tvář centra města

Bylo by nefér zúžit působení Ondrové na magistrátu jen na stavbu Kongresového centra. Žena, která po padesátce vystudovala kulturologii na Univerzitě Karlově a napsala diplomovou práci na téma Barvy a vůně florentské renesance, měla právě ke kultuře hodně blízko.

I proto se Zlín za její éry dal do rekonstrukce Malé scény, vybudoval kulturní institut Alternativa a poprvé vznikla vize přeměny Domu umění zpátky na Památník Tomáše Bati. Kromě toho došlo i na opravu Stadionu mládeže, odblokování areálu Svitu a diskutovanou výstavbu koupaliště Panorama na Jižních Svazích. Magistrát se pouštěl do velkých investic, které nebyly dříve ani později tak obvyklé.

Léta 2006–10 ovšem byla nejen vrcholem politické kariéry Ondrové, ale i obdobím, na něž se dnes ve Zlíně vzpomíná jako na symbol propojení politiky a byznysu. Bylo veřejným tajemstvím, že reálnou moc na radnici drželi náměstek primátorky Martin Janečka (ČSSD) a radní Zdeněk Blažek (ODS). Oproti Ondrové těžké váhy.

„Deset chlapů, mezi kterými v­ městské radě budu, je docela hodně. A že jsou to opravdu silné osobnosti... Je tam pan Blažek, pan Janečka. Žádná legrace to nebude. Ale věřím, že budou gentlemani,“ doufala po svém zvolení primátorkou.

V praxi to vypadalo tak, že oba protřelí šíbři nechali Ondrovou, ať se zabývá přípravou Kongresového centra, a sami se věnovali svým záležitostem. Ve městě rostla nespokojenost a postupně se vytvořila dusná atmosféra, kterou nejlépe vystihují zklamaná slova Ondrové po volbách v roce 2010: „Podle nich (voličů) všichni krademe a všichni jsme spolu zaháčkovaní.“

Jako osobnost budila emoce

Jak moc věděla o tom, co se na magistrátu opravdu děje? Tolerovala to výměnou za podporu svých politických cílů? Nenašla odvahu s tím bojovat? Nebo si na tento systém jednoduše zvykla, a i proto sama na městské radě navrhovala zakázky radnice pro svého manžela?

Dnes už na to asi nejde najít odpověď. Politická kariéra Ondrové po šestnácti letech skončila debaklem a její jméno se nezvratně spojilo s výše zmíněnou dobou.

S odstupem více než deseti let je jasná jedna věc. Irena Ondrová v ­roli primátorky dokázala změnit podobu centra Zlína k lepšímu. Její působení na radnici se neneslo výhradně v černobílých barvách a ­jako výrazná osobnost budila velké emoce. I řada jejich kritiků je ale dnes smířlivější a dokáže ocenit, co pro město udělala.

Zda by se její příběh vyvíjel jinak, kdyby se k moci dostala v jiné době a za jiné politické konstelace, však zůstane navždy nezodpovězenou otázkou.

Autor:
  • Nejčtenější

Pikantní obrat a pomoc od rivala. Vsetín zvažuje možnost hrát baráž ve Zlíně

10. dubna 2024  18:51

Zimní stadion Luďka Čajky ve žlutozeleném hávu? Štípněte se, to vážně není sen. Hokejový Vsetín...

Hospodám vadí rostoucí poplatky pro OSA, volí raději instore rádia a web

15. dubna 2024  9:19

Poplatky, které musí od letošního roku platit Ochrannému svazu autorskému (OSA) a Intergramu za...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pálí to? ptal se prezident. Oblékl zástěru a zkusil, jak se ohýbá dřevo na nábytek

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  12:07

Prezident Petr Pavel zahájil dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Podívá se do všech čtyř okresů a...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Led(t)ní hokej ve finále první ligy. Teplo posouvá začátek pátého zápasu

8. dubna 2024  17:36

Teploty přes dvacet stupňů Celsia, diváci v hledišti v šortkách a tričkách s krátkými rukávy....

Pálí to? ptal se prezident. Oblékl zástěru a zkusil, jak se ohýbá dřevo na nábytek

16. dubna 2024  5:15,  aktualizováno  12:07

Prezident Petr Pavel zahájil dvoudenní návštěvu Zlínského kraje. Podívá se do všech čtyř okresů a...

POHLED: Svědíkův čas ve Slovácku se naplnil. Ztrácel elán, perspektivu

16. dubna 2024  7:28

Nevyhnutelné se stalo skutečností. Veleúspěšná éra trenéra Martina Svědíka ve fotbalovém Slovácku...

Na Marsu potřebujeme těžit železo. Získat se dá z rozbitých hornin, říká vědec

15. dubna 2024

Premium Experimenty ho lákaly odmala, už jako dítě zkoušel například rozbít teploměr a rozpouštět rtuť v...

Lihový boss Březina nařkl žalobce, že ovlivňují svědky. Zastal se celníků

15. dubna 2024  16:55

Ve prospěch tří obžalovaných celníků u soudu ve Zlíně vypovídal lihový boss Radek Březina. Právě...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...