Téměř prázdná průmyslová zóna u Holešova

Téměř prázdná průmyslová zóna u Holešova | foto: MAFRA

Do oprav ve školách nebo průmyslové zóny investuje kraj stamiliony

  • 0
Slouží pro ubytování studentů z třinácti zlínských středních škol a denně vaří pro více než tisícovku strávníků. Domov mládeže, který spadá pod Střední průmyslovou školu polytechnickou – Centrum odborné přípravy ve Zlíně, nyní nutně potřebuje rozsáhlou rekonstrukci.

Celkově vyjde na 95 milionů korun, letošní etapa prací bude stát do 40 milionů korun.

„Máme připravenou rekonstrukci kuchyňského bloku, kde vaříme obědy, večeře i snídaně ve velkém. Má špatné podlahy, rozvody sítí, zdi, klimatizaci a vybavení z poloviny 80. let. Kdybychom to nadále oddalovali, už bychom riskovali havárie,“ vysvětlil ředitel školy Jiří Charvát.

Jde o jednu z největších letošních investic Zlínského kraje v oblasti školství. Hejtmanství má na rok 2021 nachystané investice za 1,6 miliardy korun.

Schválený rozpočet ale připravovalo ještě minulé vedení kraje a to současné rovnou upozorňuje, že vzhledem k výpadku příjmů kvůli koronavirové pandemii může dojít ke změnám.

„Naplánované investice musíme pečlivě zhodnotit. Hlavně ty, kde budeme potřebovat vlastní zdroje. Potřebujeme zmonitorovat, co hoří a co ještě počká. I proto navržené investiční akce objíždíme, abychom se s nimi seznámili,“ uvedl krajský radní Zbyněk Fojtíček, který má na starosti investice. „Akce, u kterých jsou dotace, ale brzdit nebudeme,“ dodal.

Kraj má v plánu například rekonstrukci šaten a tělocvičny za 30 milionů korun na Integrované střední škole ve Valašském Meziříčí nebo opravu zdravotechniky a elektroinstalace za 27 milionů korun na rožnovské Střední škole zemědělské a přírodovědné.

Rozpočet kraje počítá také s přípravou druhé etapy průmyslové zóny v Holešově. Přibližně 15 milionů korun si dále vyžádají protipožární opatření v Domě seniorů na Lukově a pět milionů oprava střechy zámku v Domově pro osoby se zdravotním postižením ve Zborovicích.

Rekonstrukce plicního pavilonu už začala

„V budově zámku poskytujeme sociální služby a je tam starší nevyhovující krytina, kterou do střechy zatéká. Je třeba ji opravit,“ sdělila Marie Fremlová, šéfka Sociálních služeb v Uherském Hradišti, pod které zborovický domov patří.

Další peníze půjdou z rozpočtu do zdravotnictví. V Uherskohradišťské nemocnici už odstartovala rekonstrukce plicního pavilonu. Zlepší podmínky pro pacienty a lékaře plicního oddělení, neurologie nebo onkologie.

Dohromady za ni kraj zaplatí více než čtvrt miliardy korun, letos počítá rozpočet s proinvestováním 170 milionů korun. Je tady potřeba vyměnit elektroinstalaci, rozvody vody, omítky, podlahy, obklady, vzduchotechniku a další. Hotovo má být v polovině příštího roku.