Autorem originální připomínky k výročí srpnové okupace je Jan Petružela z Rožnova pod Radhoštěm. | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Papíroví okupanti zaplavili Česko, nápad vznikl v Rožnově pod Radhoštěm

  • 23
Ve více než stovce měst napříč republikou se v posledních dnech objevili papíroví vojáčci. Originální způsob, jak připomenout invazi vojsk Varšavské smlouvy ze srpna 1968 a zaujmout i mladé lidi a děti, vymyslela skupina nadšenců v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku.

Nápad během pár dnů zvedl vlnu zájmu ve 152 městech a obcích napříč republikou. Podporu našli i v Bruselu, Štrasburku a Bristolu.

„Říkal jsem si, že když už si člověk vystřihne vojáčka a umaže si ruce od lepidla, tak také přemýšlí nad tím, proč to dělá,“ uvedl otec myšlenky Jan Petružela z občanského sdružení Fujaré.

Princip akce „Invaze 18 – Vyrob si svého okupanta“ byl v tom, že pořadatelé nabídli na internetu vystřihovánku vojáčků. Zájemci si mohli stáhnout pěšáka, tankistu nebo celou rotu.

Nalepené na špejli je pak zapíchli do hlíny, vyfotili a sdíleli na Instagramu. Nemuseli nikam chodit, akce nebyla spojená s oficiálními setkáními. Jestli vojáček skončil zapíchnutý v květináči za oknem či ve veřejném parku, nehrálo roli.

„Zafungovalo to výborně. Lidé vystřihovali s dětmi a vyprávěli jim, co se tady tehdy dělo,“ popsal Petružela.

V Rožnově či dalších městech se do akce zapojily také knihovny a vystřihovánky distribuovaly mezi svoje čtenáře.

Rozmístit 137 vojáčků trvalo v Rožnově dvě a půl hodiny a pořadatelé vyrazili už v pět hodin ráno. Na náměstí pak nabídli kolemjdoucím hru Vyhoď svého okupanta.

„V ohrádce máme tisíc malých plastových vojáčků a každý si může jednoho vzít a vyhodit do koše. Doufám, že do večera budou pryč,“ usmíval se Petružela.

Počet papírových vojáčků, které roznesli po celém městě, vychází z oficiálního a historiky potvrzeného počtu obětí od 21. srpna 1968 do konce téhož roku.

Autorem postaviček je výtvarník Jan Pomykač. „Udělali jsme komiks z velmi vážné historické události. Díky tomu jsme dokázali vzbudit zájem mladých lidí, které oficiální oslavy výročí obvykle míjejí. A to je velmi důležité,“ podotkl Petružela.