Zámek v Buchlovicích se návštěvníkům letos poprvé otevřel už o uplynulém...

Zámek v Buchlovicích se návštěvníkům letos poprvé otevřel už o uplynulém víkendu. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Buchlov láká na barokní kamna, zámek ve Vizovicích získal vzácné obrazy

  • 1
Některé památky ve Zlínském kraji se už o uplynulém víkendu otevřely návštěvníkům, aby otestovaly jejich zájem. V nadcházející sezoně připomenou cesty panovníků, říšský sněm i restaurátorské práce.

Dlouho byla vystavená jen její malá část. V nastávající sezoně se ale vzácná tapeta na hradě Buchlově, která pochází z 15. století, ukáže návštěvníkům poprvé v celé své kráse. Jde o tzv. antependium, tedy koženou ozdobnou část oltáře s vyobrazením sv. Petra s klíči a knihou zdobenou zlatem a stříbrem.

„Více než rok ji restaurátoři dávali dohromady, byla to velmi náročná práce. Vystavíme ji v malém rytířském sále,“ vysvětlil kastelán buchlovského hradu Rostislav Jošek.

Právě unikátní zrestaurovaný artefakt bude jedním z letošních lákadel hradu. Nebude ale zdaleka jediným. Do předloni otevřeného Tanečního sálu se během měsíce vrátí i barokní kamna, která byla desítky let v dezolátním stavu.

Kroměříž připomene výročí říšského sněmu

Na památkách ve Zlínském kraji ale bude v právě začínající sezoně novinek mnohem víc. Hned několik projektů připravil Arcibiskupský zámek v Kroměříži, který v letošním roce začíná rozsáhlou opravu v Podzámecké zahradě i samotném zámku v hodnotě čtvrt miliardy korun. Práce se ale návštěvnických tras v této sezoně nedotknou.

První letošní prohlídka zámku v Buchlovicích

Turisté se mohou těšit také na speciální výroční známku. K dispozici bude v omezeném počtu 1 848 kusů a právě ona předznamená téma, jemuž bude letošní rok věnovaný. Tím je 170. výročí zasedání ústavodárného říšského sněmu v Kroměříži.

„Sídlilo tady na čtyři sta poslanců, zástupci ministerstev, novinářů i veřejnosti. Všechny místnosti, které tady tehdy byly, ale mají změněnou funkci a my chceme návštěvníkům ukázat, jak to tehdy vypadalo,“ přiblížil kastelán Martin Krčma.

Při běžné prohlídce proto návštěvníci zjistí, že například tam, kde dnes sídlí PR oddělení, bylo v roce 1848 ministerstvo války. Sněmovna zasedala ve Sněmovním sále a Poradní sál sloužil pro zasedání slovanského poslaneckého klubu.

„Tento sněm byl prvním ze všech evropských zemí a uspořádání tehdejšího parlamentu je respektované dodnes,“ upozornil Krčma, který zámecké prostory odemkne už tento pátek.

Výročí připomene i výstava o životě a osudu slezského rodáka a politika Hanse Kudlicha, který tehdy prosadil zrušení roboty.

Buchlovický zámek ukáže i Berchtoldův cestovní záchod

Do minulosti se vrátí také návštěvníci buchlovického zámku, který je otevřený už od uplynulého víkendu.

Tipy na akce na hradech a zámcích ve Zlínském kraji

Zámek Buchlovice

  • Tulipománie, 29. března až 2. dubna
  • Kosecké písně, 27. května
  • Víkend otevřených zahrad, 9. až 10. června

Hrad Buchlov

  • Velikonoce na hradě, 1. a 2. dubna
  • Buchlovské kování,14. a 15. července
  • Buchlovské noci s černou paní, 26. až 28. července

Zámek Vizovice

  • výstava Panské nevěsty, květen až září
  • komentovaná kostýmovaná prohlídka Panská služba, žádný med, 27. května

Arcibiskupský zámek Kroměříž

  • Velikonoce v Květné zahradě, 26. března až 1. dubna
  • Víkend otevřených zahrad, 9. až 10. června
  • Festival barokní kultury v Libosadu, 11. a 12. srpna

Výstava připomene cestovatelské zážitky majitele Leopolda Berchtolda z konce 19. a začátku 20. století po střední Evropě. Jako diplomat se i se svou rodinou pohyboval v Paříži nebo Petrohradě.

„Ukážeme bohatý fotografický archiv i trojrozměrné předměty z cest. Například medailonky z poutních míst a osobní předměty, které používali při cestách, různé neceséry nebo cestovní záchod,“ naznačila kastelánka zámku Ivana Šupková.

Například hrad v Malenovicích si ale na první návštěvníky z důvodu oprav a stěhování ještě počká. Sezona by na něm měla začít během prvního prázdninového měsíce.

Naopak na zřícenině hradu Lukov bude rušno už o tomto víkendu, kdy se uskuteční první návštěvnický den i brigáda dobrovolníků.

„I v minulé sezoně jsme otevírali už v březnu a velmi se nám to vyplatilo,“ připomněl Jiří Holík ze Spolku přátel hradu Lukova, který památku stále zvelebuje.

Některé památky zdražily

Na Velký pátek přivítá první návštěvníky nejen hrad Buchlov, ale i zámek ve Vizovicích. Tam se podařilo získat zpět galerii obrazů zakladatele zámku. Jde o třináct portrétů Heřmana Hannibala z Blümegenu, který památku v 18. století založil, a také členů jeho rodiny. Zámek o tato díla velmi stál, ale nikdy je neměl ani půjčené.

„Zámek teď z mobiliáře přesouvá předměty, které k němu historicky nepatří, a naopak se snaží získávat takové, které původně byly jeho součástí,“ vysvětlila mluvčí Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Proto budou obrazy rodiny zakladatele zámku zdobit chodby i sály a průvodci právě na nich budou moci návštěvníky seznamovat se spletitými rodinnými vztahy.

Hrady a zámky, které spadají pod Národní památkový ústav, mají letos pro návštěvníky i méně příjemnou zprávu. Na některých místech a některých prohlídkových okruzích bude vyšší vstupné. Půjde o zhruba 17 korun.

„Odráží se v tom obecné zdražování, růst cen energií a ostatních nákladů na opravu a údržbu památek a taky snaha ústavu vzájemně přiblížit vstupné na srovnatelných námi spravovaných památkách,“ vysvětlila Šnajdarová.