Lyžování na Stupavě v Buchlovských horách | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Hory na východní Moravě jsou plné, lyžuje se ale na technickém sněhu

  • 0
Horské areály ve Zlínském kraji jsou v provozu. Jezdí se hlavně na technickém sněhu, přesto si většina provozovatelů podmínky pro lyžování pochvaluje.

Příznivci lyžování si mohou poslední den roku užít na sněhu. I přes nadprůměrně teplé prosincové počasí se provozovatelům zimních areálů podařilo pokrýt svahy technickým sněhem.

Razula, Soláň, Karolinka, Kohútka, Stupava i Troják. Tam všude jedou skiareály i přes nepřízeň počasí. Lyžuje se zde především právě na technickém sněhu.

Na Kohútce se podařilo zprovoznit polovinu sjezdovek a lyžuje se každý den od 9 do 16 hodin. V provozu je i lanovka. "Návštěvnost je solidní," naznačil Miroslav Maczko, předseda představenstva společnosti Ski Centrum Kohútka.

Oddychli si v Karolince, kde si kvalitu sněhu pochvalují. I na Silvestra tu spustí běžný provoz.

"Podmínky jsou dobré. Od zítřka navíc očekáváme mrazy. Na Silvestra mohou lidé jezdit do 16 hodin. Pak máme v Karolince v restauraci party. Lidé mohou přijet, zůstat u nás a bavit se," popsal Jan Dudek, zástupce horského střediska Soláň Karolinka.

V Karolince je v provozu 650 metrů sjezdovky, na níž leží 30 centimetrů sněhu. Na Soláni jsou v provozu tři vleky, jezdí skibusy a k dispozici je lyžařská škola.

Na Razule se platí polovina peněz, podmínky jsou omezené

Ve Velkých Karlovicích jede naplno sjezdovka Horal, Razula je pokrytá technickým sněhem jen ve spodní části sjezdovky. "Protože jsme schopni nabídnout jen omezené podmínky pro lyžaře, na Razule zaplatí lidé poloviční cenu," upozornil Lubomír Sušil, manažer Ski areálu Razula. Poslední den v roce tu budou jezdit až do 15 hodin.

V Buchlovských horách na Stupavě, kde zahájili sezonu jako první ve Zlínském kraji, si na sněhové podmínky stěžují, přesto i tady mají 30 centimetrů sněhu. "Mohlo by to být daleko lepší, ale jezdíme stále od 8.30 do 20.30. Lidé alespoň nemusí stát frontu," řekl majitel areálu Lubomír Orel.

Pustevny mají teď v provozu vlek Lokomotiva a horní část Velké sjezdovky. Lyžuje se i na hlavním svahu Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku.

Vyznavači zimních sportů i provozovatelé středisek stále čekají na ochlazení a na přírodní sníh. Oproti minulým vánočním svátkům byla v areálech nižší návštěvnost. Teploty nad nulou nesvědčí ani běžkařům. Ti mohou vyrazit v těchto dnech jen na běžecké stopy na Pustevnách za Tanečnicí, na Martiňák a chatu Mír.