Vrtulník záchranné služby Ostrava nejprve vysadil lékaře na palubním jeřábu ke...

Vrtulník záchranné služby Ostrava nejprve vysadil lékaře na palubním jeřábu ke zraněnému, potom jej transportovali ve vaku na bezpečné místo. | foto: HZS Valašské Meziříčí

Lékař musel ošetřit paraglidistu se zraněnou páteří rovnou na stromě

  • 3
K paraglidistovi, který uvízl na stromě v těžko přístupném terénu Beskyd v oblasti Dolní Bečvy, a při pádu si vážně poranil páteř, vyjížděli v úterý odpoledne členové horské služby Beskydy a letečtí záchranáři z Ostravy. Lékaře museli k pacientovi vysadit přímo z vrtulníku pomocí palubního jeřábu.

„Lékař takto provedl prvotní ošetření, při němž zjistil vážné poranění páteře. Nutné bylo proto zajistit šetrný transport,“ popsal mluvčí zdravotnických záchranářů Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Protože ale muž uvízl pod vrcholem Radhoště, v místě, kde je mladý a velmi hustý smíšený porost, museli kolem něj nejprve odstranit větve. Teprve poté mohli 44letého muže dostat do evakuačního vaku a následně i na zem.

„Po přenesení vrtulníkem na asi kilometr vzdálené přístupné místo a dalším zajištění v rámci přednemocniční neodkladné péče byl letecky transportován do traumatologického centra fakultní nemocnice Ostrava,“ doplnil Humpl.

Záchranu si zraněný přivolal sám, nedokázal ale přesně lokalizovat místo, kde uvízl. Jeho štěstím bylo, že horská služba přizvala k pátrání i vrtulník, ze země by jej najít nedokázali.

„Po příletu nad určenou oblast letečtí záchranáři zahájili rekognoskaci terénu a po chvíli se jim podařilo díky zbytkům padáku, zachycených a viditelných v korunách stromů, určit, kde se muž nachází,“ potvrdil Humpl.