Zlínský festival nabídne i televizní film HBO o Janu Palachovi a hlavně událostech mezi jeho blízkými po jeho sebeupálení.

Zlínský festival nabídne i televizní film HBO o Janu Palachovi a hlavně událostech mezi jeho blízkými po jeho sebeupálení. | foto: HBO, Dušan Martinček ©.

Dětský festival ve Zlíně ukáže Polsko ve filmu, poprvé bude i o víkendu

  • 3
Především polské kinematografii bude věnovaný 54. ročník Zlín Film Festivalu, který se uskuteční od pátku 30. května do čtvrtka 5. června. Poprvé v historii se tak Zlín může těšit na víkendový program.

Do dalšího ročníku nejstaršího filmového festivalu pro děti a mládež na světě zbývá ještě šest měsíců, organizátoři ale mají nejvyšší čas na to, aby doladili programovou skladbu, oslovili tvůrce, zajistili filmy a sehnali peníze.

"Nenudíme se a určitě nezahálíme," usmála se programová ředitelka Markéta Pášmová.

Poprvé v historii přes víkend

Festivalové filmy ani hosté zatím jasní nejsou, stoprocentně jistý však je termín. Festival se odehraje ve Zlíně od pátku 30. května do čtvrtka 5. června. Což znamená, že poprvé v historii se filmy nebudou promítat jen ve všední dny, ale také o víkendu.

Pořadatelé tak chtějí do kin a na akce přilákat i návštěvníky ze Zlína a okolí, případně celého kraje.

"Byla velká škoda, že jsme tak nabitý program nemohli ukázat i místním, kteří se přes pracovní týden do kina nedostanou," vysvětlila manažerka Barbora Szolonyiová.

Kinosály totiž zaplňovaly většinou školní třídy a na náměstích byly při doprovodných programech vidět hlavně maminky na mateřské. "O víkendu dostanou šanci celé rodiny," doplnila manažerka.

Nejvíce filmů bude z Polska

Už na konci letošního ročníku odtajnili pořadatelé hlavní festivalovou sekci. Nabídnou v ní polskou kinematografii ve čtyřech desítkách filmů.

"Zaměříme se na významné tvůrce, to nejlepší z polských filmů i na ryze současnou tvorbu," prozradila dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová.

To znamená, že na plátnech kin se objeví snímky Andrzeje Wajdy, Krzysztofa Kieslowskeho nebo Agnieszky Hollandové.

"Rádi bychom třeba promítli její film Hořící keř o Janu Palachovi," naznačila Pášmová.

Tím by pořadatelé splnili další svůj záměr: nabídnout divákům propojení českých a polských tvůrců. Což splňuje třeba oceňovaný snímek Je třeba zabít Sekala, ve kterém hráli hlavní role polští herci Olaf Lubaszenko a Bogusław Linda. "Budeme usilovat o to, aby k nám přijeli," slíbila ředitelka.

Stejně se pořadatelé budou snažit v případě autora oceňovaného Gottlandu, polského novináře Mariusze Szczygieła. Ten by mohl na festivalu vést jeden z plánovaných master classů. "Byla by to pro nás velká pocta," netají Pášmová.

Japonská animace pro děti

Pořadatelé v příštím roce potěší obdivovatele japonských filmů. Jedna ze sekcí by totiž měla představit režiséra Hajao Mijazakiho, držitele Oscara za animovaný film Cesta do fantazie.

"Oznámil, že s kariérou končí a my ho chceme připomenout," vysvětlila Hynštová.

Na festivalu by se měly objevit také snímky z exotické Indie, Pákistánu nebo Bangladéše.

Rozpočet zůstane stejný

Festival bude mít podobný rozpočet jako v minulosti, tedy 35 milionů korun.

"Chceme znovu přivézt hvězdu evropského formátu a máme na to vyčleněné finance," upozornil ekonom Stanislav Zacha. Jméno však zatím prozradit nechtěl.

Peníze pošle i město. Letos to bylo téměř sedm milionů korun. "Budeme se snažit, aby se podpora nesnižovala," slíbil náměstek Miroslav Kašný.