Gastrofestival ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku přilákal tisíce návštěvníků...

Gastrofestival ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku přilákal tisíce návštěvníků (1. října 2016). | foto: Jan Salač, MAFRAMF DNES

Chutné Valašsko. Festival nabízí kozí zmrzlinu i michelinské mistry

  • 2
K začátku podzimu už tradičně patří Karlovský gastrofestival, na který si i letos našly cestu tisíce lidí. V údolí Léskové ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku na ně čeká po oba víkendové dny celá řada kulinářských zážitků.

V sobotu mohli návštěvníci ochutnat například více než dvě desítky uzenin, které domácí výrobci i profesionálové přihlásili do soutěže o nejlepší valašskou klobásu.

„Shodli jsme se, že kvalita klobás se každý rok zvyšuje. Třeba předloni bylo hodně z nich přesolených,“ podotkl jeden z porotců soutěže Lubor Gášek.

Ani letos nechybí na akci také frgálová manufaktura. Lidé si u sjezdovky Razula mohou pod dohledem instruktorek vyrobit vlastní ovocný koláč. Mezi mnohými dalšími si to vyzkoušela i Pavla Balšánová s rodinou.

„Udělali jsme frgál s hruškovou a povidlovou náplní a s tvarohovou ozdobou. Zabralo nám to jen deset minut, vše je tady připravené. Doma jsem frgál ještě nepekla, ale plánuju to zkusit,“ uvedla.

Kromě regionálních pokrmů jsou v nabídce také speciality mezinárodní kuchyně. Restaurace a stánky nabízejí dokonce krevety, šneky nebo kozí zmrzlinu.

„Nejvíce se ale těším na knedlíky s uzeným masem a se zelím. Ty si musím dát určitě,“ usmíval se v sobotu před obědem Peter Pivko, který i spolu s rodinou dorazil na gastrofestival ze slovenského Makova.

Gurmety vozí vláčky i koňské povozy

K přepravě mezi jednotlivými stanovišti akce v několik kilometrů dlouhém údolí mohou lidé využít historických autobusů, turistických vláčků, koňských povozů nebo koloběžek. Připraveny jsou i atrakce pro děti.

Vrchol sobotního programu představuje michelinská galavečeře s šéfkuchařem budapešťské restaurace Borkonyha Ákosem Sárközim. Ten ve Spa hotelu Lanterna připraví i nedělní obědové menu.

V neděli odpoledne je u sjezdovky Razula na programu kuchařská show dalšího držitele michelinské hvězdy Radka Kašpárka z pražské restaurace Field. Pokračuje i frgálová manufaktura, mezi 14. a 17. hodinou se uskuteční také soutěž o nejlepší valašský frgál.

Gastrofestival v roce 2015:

8. září 2016