Pohled na stadion fotbalistů Zlína

Pohled na stadion fotbalistů Zlína | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Fotbalový stadion ve Zlíně převezme město bezplatně, chce jej vylepšit

  • 3
Město Zlín chce v polovině roku převzít fotbalový stadion a vložit do něj první miliony korun, aby ho dostalo do lepšího stavu. Fotbalový klub to vítá.

Hokejový a fotbalový stadion ve Zlíně mají hodně společného. Patří k nejhorším, na kterých se hrají nejvyšší soutěže. Oba hodlá získat město a opravit je.

V případě fotbalového stadionu už je známý termín, kdy by se to mohlo stát. Město ho chce převzít v polovině roku 2019, tedy po skončení této sezony. Sportovní kluby Zlín (SK Zlín), které jsou jeho majitelem, za něj nechtějí ani korunu.

„Výkonný výbor i valná hromada SK Zlín schválily bezplatný převod na město. Zástupci města si zhruba před měsícem vyžádali veškeré podklady ke stadionu, které jsou potřeba pro to, aby se převod uskutečnil. Teď je to na nich,“ nastínil ředitel SK Zlín Jaroslav Kotala.

Magistrát tomuto sdružení posílá každoročně kolem šesti milionů korun na provoz sportovišť. Proto nechtěl za stadion v hodnotě 200 až 300 milionů korun platit tržní cenu. Aktuální hodnotu areálu určí posudek.

Právníci města se teď probírají materiály, připravují smlouvu a se zástupci fotbalového klubu hledají optimální provozní model, podle něhož bude stadion fungovat.

„Převod by se měl uskutečnit v polovině roku 2019. Je to předběžný časový harmonogram, ale předpokládám, že bude dodržený,“ prohlásil primátor Jiří Korec.

Převod už byl téměř hotový před podzimními komunálními volbami. Ale právě kvůli dořešení provozního modelu se uskuteční až zhruba za půl roku.

„Něco už bylo předjednané v minulém volebním období, musíme si k tomu ještě sednout i se zástupci fotbalového klubu,“ poukázal Korec.

Klub FC Fastav Zlín změnu vlastníka vítá a chce, aby se uskutečnila co nejdříve.

„Voláme po tom už dlouho. To, že stadion přejde pod město, je nejlepší možná varianta,“ reagoval sportovní manažer klubu Zdeněk Grygera.

Důvod je jasný, město je stabilní vlastník, navíc má peníze na nutné opravy, nebo může potřebné prostředky sehnat. SK Zlín velké finanční možnosti nemají.

„Zbavujeme se stadionu proto, že je to pro nás zbytný majetek. Nemáme na jeho rekonstrukci ani havarijní opravy. Je tam potřeba poměrně masivní investice,“ zdůvodnil převod Kotala.

„Zlínský fanoušek si zaslouží, aby byl stánek modernizovaný a odpovídal dnešní době,“ doplnil.

Město na rozdíl od SK Zlín už má plány. „Když stadion převezmeme, počítáme s investicemi okolo deseti milionů korun. Pokud bychom uvažovali o jeho dostavění, museli bychom se ale dohodnout s majitelem přilehlé budovy,“ připomněl Korec, že v rohu stadionu stojí komerční objekt, kvůli němuž jedna z tribun sahá jen k polovině hřiště.

Stadion potřebuje upravit řadu věcí. Nutná je výměna oken v objektu tribuny. Nevyhovující je sociální zařízení pro diváky.

„Pro budoucnost fotbalu ve městě je nutná oprava stadionu,“ prohlásil opakovaně majitel klubu Zdeněk Červenka.

Hala zůstane Sportovním klubům, také se dočká vylepšení

Město se také rozhodlo, že opraví a získá zimní stadion, který je rovněž ve špatném technickém stavu. Vlastní ho spolek HC Berani Zlín. Pokud vše půjde dobře, s jeho rekonstrukcí by se mohlo začít v roce 2021 (více v článku Zastupitelé Zlína kývli na přípravu obří rekonstrukce zimního stadionu).

„Všeobecná filozofe je, že město převezme všechna sportoviště pod sebe a vloží peníze do údržby vlastního majetku. Město se má starat o sportoviště – od dětských hřišť až po ta velká,“ řekl náměstek primátora Miroslav Adámek, který má v kompetenci sport.

Zimní stadion by se měl rozšířit na své kratší straně o čtyři metry, takže by se mohly upravit chodby, bufety i toalety.

Oprava čeká také sportovní halu, kterou vlastní SK Zlín. Začít by se mohlo letos v létě.

„Necháváme si zpracovat projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci spodního patra, kde jsou sociální zařízení, sprchy, šatny, chodby,“ přiblížil Kotala.

Kluby na opravu za zhruba pět milionů korun použijí peníze, které získají z prodeje svého majetku. Jde především o horské chaty a snaží se zpeněžit i lyžařský svah nad Zlínem.

Sportovní hala by se během pár let měla změnit ještě více, uvnitř bude nové obložení a zkulturní se také blízké okolí. To však až v souvislosti s opravou zimního stadionu. „Chceme investovat i do dalších našich sportovišť,“ dodal Kotala.