Chuligáni Zlína jeli po derby do Hradiště, těžce zranili fanouška Slovácka

  • 18
Sobotní fotbalové derby Zlína a Slovácka bude mít pro některé příznivce obou týmů dohru. Hostujícím fanouškům hrozí postih za použití pyrotechniky.Zlínští chuligáni můžou skončit před soudem, protože při pozápasové útočné výpravě do Uherského Hradiště těžce zranili jednoho ze slováckých rivalů.

Krajskou bitvu přímo na zlínském stadionu Letná nesledoval ani jeden fanouškovský kotel.

Příznivce Slovácka do hlediště nepustil pořádající klub kvůli protiepidemickým nařízením a snížené kapacitě tribun, ti se tak utábořili v lesíku za svým tradičním sektorem, odkud o sobě dávali hlasitě vědět celé utkání.

„Ještě před začátkem utkání, krátce před patnáctou hodinou, na náměstí Míru ve Zlíně porušili dva mladí fanoušci hostujícího celku obecně závaznou vyhlášku města tím, že na pódiu zapálili zakázanou pyrotechniku,“ uvedla zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

V průběhu utkání potom fanoušci Slovácka vhodili zpoza plotu do areálu stadionu několik dýmovnic, důsledkem bylo přerušení zápasu kvůli špatné viditelnosti.

„Ve správním řízení hrozí pachatelům několikatisícová pokuta, zákaz vstupu na další utkání a vymáhání finančních sankcí udělených jednotlivým klubům,“ poznamenala Kozumplíková.

Zlínští ultras derby přímo na stadionu bojkotovali a zápas sledovali u televizních obrazovek v blízké pivnici, za což je kritizovali hráči.

Po skončení zápasu, který vyhrálo hostující Slovácko 2:1, se odebralo několik zlínských příznivců do Uherského Hradiště. V hospodě poblíž fotbalového stadionu napadli fanoušky vítězného celku, jednoho z nich těžce zranili a druhému sebrali fotbalový dres a šálu.

„To si ale příznivci Slovácka nenechali líbit, přivolali posily ze sousedního státu a po půlnoci se vydali k odvetě zpět do Zlína. Nějakou dobu hledali po Zlíně svoje rivaly, ale policisté měli tyto fanoušky pod kontrolou, takže nakonec již k žádné agresi nedošlo,“ uvedla mluvčí.

Policisté ze Zlína a Uherského Hradiště v současnosti vyhodnocují kamerové záznamy z fotbalového utkání i z následného napadení. Je podle nich velmi pravděpodobné, že následně trestněprávní kvalifikaci rozšíří o další skutky.

„Zápasy mezi znepřátelenými celky rozhodně nepodceňujeme, vnímáme je jako velmi rizikové a odpovídá tomu také nasazení policistů. Kvůli dlouhodobě napjatým vztahům mezi fanouškovskými tábory budeme tento stav nadále monitorovat a v případě jakýchkoli náznaků agresivity či jiného protiprávního jednání bez váhání zakročíme,“ upozornila policejní mluvčí.