Debutující režisér Adam Koloman Rybanský točil na východní Moravě novou komedii...

Debutující režisér Adam Koloman Rybanský točil na východní Moravě novou komedii Kdyby radši hořelo. | foto: Bontonfilm

Nová komedie s Krobotem, Polívkovou a Isteníkem se točila na Moravě

  • 4
Na několika místech Zlínského kraje se točila nová komedie Kdyby radši hořelo. Za svou základnu si filmaři vybrali obec Chvalnov-Lísky na Kroměřížsku. V hlavních rolích se představí Miroslav Krobot, Anna Polívková a Michal Isteník.

Je konec půstu, Velikonoční pondělí za dveřmi. Malá vesnice žije jarmarkem, vládne všeobecné veselí a pohoda. Rázem všichni zkoprní po ohlušující ráně. Do kašny uprostřed návsi naráží dodávka a její řidič se dává na útěk.

Lidé jsou přesvědčeni, že byli svědky teroristického činu. Místní dobrovolní hasiči tuší, že nastává čas ukázat, kdo se v mimořádné situaci dokáže postarat o bezpečí.

Tak začíná filmová komedie režiséra Adama Kolomana Rybanského Kdyby radši hořelo. Půlroční natáčení převážně v kulisách obce Chvalnov-Lísky skončilo před pár dny, film půjde do kin na začátku roku 2022.

„Během natáčení nám lidé často říkali, že snímek navazuje stylem a zpracováním na poetiku filmů Ivana Passera nebo Jaroslava Papouška. Nejde však o záměr. Ale přiznávám, že oba, včetně Miloše Formana, jsou pro mě v tvorbě velkou inspirací,“ říká režisér a současně autor scénáře Rybanský.

Podobně jako jeho vzory vsadil na absurditu, humor a civilní herectví kombinované s neherci.

„Chtěl bych žánr komedie o obyčejném člověku aktualizovat do dnešní doby a navrátit mu závažnost, kterou často měly právě komedie ze 60. let,“ poznamenal režisér. „Při práci jsme proto kladli důraz na kontrasty vážného a komického, které vytváří všudypřítomnou absurditu života,“ dodal.

„Důležitým tématem filmu je strach, nejistota a zmatenost dnešní společnosti vyplývající z přemíry informací. To je dnes problém všude,“ připomněl producent snímku Pavel Vácha.

„V klasických médiích a v oceánu internetu dnes hravě zpochybníte jasnou pravdu a fakta, a stejně tak najdete hlasitou podporu pro lecjakou pitomost. Je snadné pak obojí zaměnit.“

Prapůvodní inspirací k námětu Rybanského filmové prvotiny byl zoufalý čin skutečného člověka Jaromíra Baldy. Nenápadný a bezproblémový muž strhl v roce 2017 ze strachu a manipulace v mediálním prostoru strom přímo na železniční koleje.

Točilo se i v Karlovicích a ve Vsetíně

Domníval se přitom, že koná dobro. Zprávám z internetu nadmíru důvěřuje také jedna z hlavních postav filmu, kterou ztvárnil Michal Isteník. „Jeho dobrovolný hasič má dobré srdce, ale co mu kdo řekne nebo si přečte, tomu hned uvěří,“ prozradil o jedné z klíčových rolí Lukáš Vedral, mluvčí distribuční společnosti Bontonfilm.

Filmový štáb „hasičské komedie“ křižoval napříč Zlínským krajem od loňského října. Epizodně se natáčelo v Korytné, Roštíně, Velkých Karlovicích a Vsetíně. Avšak hlavní děj se odehrává ve Chvalnově-Lískách, kde žije pouhých 234 lidí.

„K natáčení jsme poskytli prostory kulturního domu i se sklepením, kde se herci i štáb mohli v přestávce také najíst. Stravu jim tam vozili z ubytovny v Koryčanech, kde všichni bydleli,“ sdělil starosta obce Zdeněk Lehkoživ. Filmaři při natáčení využili také obecní hospodu a její okolí.