Žili jsme v báječných časech, říká šéf zlínské filharmonie

  9:37
Zlínští filharmonici prožili sezonu naruby. Z koncertního sálu se stáhli do studia a na internet. První živý koncert chtějí odehrát na prahu léta ve Vídni. Říká se, že ticho léčí, občas ale dokáže vyvolat i skličující pocity. Obzvlášť v prázdném koncertním sále.

Ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý (březen 2021). | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

V jedné z nejmodernějších a bez přehánění i nejkrásnějších hal v zemi, ve Velkém sále Kongresového centra ve Zlíně, je domov Filharmonie Bohuslava Martinů. Její ředitel Josef Němý vypráví o ztracené sezoně, která orchestru i jemu samotnému obrátila život vzhůru nohama.

A také o nadějích na další změnu, která podle něj možná už brzy zaklepe na dveře. „Každý z nás se musí přizpůsobit nové situaci,“ poznamenal Němý.

Co všechno se od nástupu pandemie změnilo?
Uvědomili jsme si, v jakých báječných časech jsme dosud žili. A jak bychom byli všichni rádi, aby se vrátily zpět. Můj osobní názor je, že zpátky se už nic zcela nevrátí. Covidová stopa je příliš hluboká a bude se odstraňovat jen postupně a velmi dlouho.

Ze všeho nejhorší je, když nemůžete dělat to, na co jste byl zvyklý celý život. A to je náš případ a specifikum. Filharmonici nemají zaměstnání, ale poslání. U filharmoniků byla vždy velmi nízká fluktuace. Hráči jsou spjati se svým orchestrem, s jeho historií, jsou mu věrní. Není to pro ně jen práce a koníček, ale život. Zvykáme si tedy na dosud nepoznanou, násilnou změnu, která proměnila úplně všechno.

Co nejvíc?
Za velké negativum považuji ztráty publika, mezinárodních kontaktů a výchovných koncertů. Zlínský orchestr byl vždy velmi aktivní v zahraničí. Koncertovali jsme i v nestandardních destinacích, například v Indii nebo Koreji. Dříve se cestovalo rovněž do Spojených států, pravidelně do Rakouska a Německa. A poslední sezona? Rázem nic. Neměli jsme žádný výjezd.

Mimochodem, tradice výchovných koncertů začala v 50. letech právě ve Zlíně. Tehdejší filharmonie položila základy, na kterých se postupně stavělo. Loni jsme pro děti a studenty neodehráli jediný živý koncert, všechny se uskutečnily pouze přes internet. Na druhou stranu jsme se naučili více pracovat se sociálními sítěmi. Jsme tak schopni předávat krásu hudby alespoň formou online. Odezva od mladých posluchačů je příznivá, takže všechno negativní určitě není.

Výtvarníci pořádají výstavy ve výkladních skříních, herci a hudebníci streamují. Jak se mimořádné situaci přizpůsobují filharmonici?
Jistým způsobem se také v našem případě jedná o hledání nového smyslu práce. Dříve následovala po zkouškách odměna v podobě koncertu a potlesku publika. To dnes zjevně chybí. Sám jsem při mnoha našich online koncertech cítil, že bez aplausu to zkrátka není úplně ono. Situace je ale pro všechny stejná. Každý si musí uvnitř sebe nalézt optimální vnitřní nastavení a přizpůsobit se nové situaci.

Leckde se symfonici museli kvůli škrtům a finanční tísni orchestrů proměnit v prodavače, pokladní, skladníky. Je to případ i zlínského orchestru?
Není. Na rozdíl od soukromých hudebních těles máme velkou výhodu, že jsme státní kulturní organizací. Ministerstvo kultury a naši zakladatelé, tedy město Zlín a Zlínský kraj, nás nenechaly napospas. Musíme ale velmi pečlivě zvažovat, jak naložíme s dotacemi. Online koncerty žádný výnos ze vstupného nepřinášejí. Jediný takto odehraný koncert představuje ztrátu minimálně 100 tisíc korun. Proto nad všemi dalšími internetovými aktivitami dlouho uvažujeme. Právě v těchto dnech se chystáme spolupracovat na jedné online nahrávce s brněnskou konzervatoří.

Za velmi smysluplné pak považuji právě probíhající natáčení CD. Obsahovat bude skladbu Má vlast od Bedřicha Smetany a Novosvětskou symfonii od Antonína Dvořáka. Mimochodem, tato nahrávka bude sloužit také jako reprezentativní dárek pro významné návštěvy Zlína a Zlínského kraje.

Jak vlastně ovlivňují protiepidemická opatření chod filharmonie? Testujete zaměstnance?
Kongresové centrum je velmi prostorné, umožňuje nám větší volnost. Nedá se to srovnat s bývalým sídlem v Domě umění, kde byly k dispozici tři šatny pro celý orchestr a v každé místnosti se tísnilo třicet lidí. I proto jsme nemuseli kategoricky rušit zkoušení. Avšak s možností domácí přípravy jsme už skončili. Zavádíme pravidelný režim. Spočívá v tom, že vždy na úvod týdne se podrobí testům na covid-19 zhruba sto osob. Od úterý do pátku pak orchestr čeká až do konce dubna nahrávání CD.

Tušíte, kdy začnete koncertovat?
Jsem optimista, a proto věřím, že v létě už snad budeme hrát před publikem. Optimisticky vzhlížím už i do poloviny dubna, kdy možná začneme s koncerty pro posluchače. Buď formou online, nebo přímo v koncertním sále. Už dříve jsme si vyzkoušeli sektorové možnosti sálu, které lidem nabízí vlastní příchody i odchody. Jsme tedy připraveni. Pokud vládní nařízení povolí, můžeme začít koncertovat.

S velkým napětím sledujeme vývoj pandemie také kvůli možnosti odehrát 6. a 24. června dva koncerty v lukrativních prostorách Zlatého sálu Wiener Musikvereinu. Neboť vystupovat v sále, kde pořádají vídeňští filharmonici Novoroční koncert, to by byla po neklidném roce pro všechny symfoniky zároveň velká událost a odměna.

Zrušením sezony strádá i výchova mládeže, kterou jste opakovaně dokázali přilákat k vážné hudbě. Mezi středoškoláky měl úspěch koncert smartphonů, kdy si s orchestrem zahráli studenti gymnázia. Plánujete něco podobného?
Momentálně ne, ale pokud se epidemická situace zlepší, v netradičních koncertních formách chceme nadále pokračovat.

Vaše filharmonie se vůbec otevírá lidem, kteří neradi chodí v oblecích. Hráli jste společně s Martinem Chodúrem, kabaretem Tomáše Matonohy. Je to cesta k tomu, jak se zbavit nálepky „vážná hudba vážným lidem“?
Jedná se o dlouhodobější záležitost. Mezi naše tři klíčové abonentní řady patří i ta, která je zaměřena na populární hudbu. A musím podotknout, že je dlouhodobě vyprodána. Vycházíme z toho, že pokud někdo přijde na koncert populární osobnosti, tak si po druhém nebo třetím koncertě všimne také filharmonie v pozadí a uvědomí si, že stojí za to chodit na její koncerty.

Mimochodem, co právě posloucháte za hudbu?
Klasiku. Mými nejoblíbenějšími autory jsou Antonín Dvořák a Bedřich Smetana. A protože pocházím z Moravského Slovácka, velmi rád si poslechnu také lidovou hudbu.

  • Nejčtenější

Řidička autobusu vyjela s přelepenými kontrolkami závad. Jízdu zatrhla až policie

13. března 2024  15:26

Linkový autobus s cestujícími zastavili v pondělí dopoledne dopravní policisté v Holešově....

„Může nám zkazit život.“ Kritici proměny zlínského koupaliště podají žalobu

12. března 2024  12:44

Nespokojení obyvatelé zlínských Malenovic chtějí žalobou napadnout změnu územního plánu, již...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dálnice roste i na tekutých píscích. Silničáři poprvé stavěli mosty jinak

12. března 2024  8:42

Její trasu lemuje hned několik pískoven. To proto, že v její blízkosti je písčitá a na mnoha...

Psovi lezla žebra, byt byl plný výkalů. Hradištěm otřásl případ týrání

14. března 2024  10:21

Hrozivý případ týrání zvířat otřásl lidmi v Uherském Hradišti. Díky zásahu místních obyvatel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zrušme VAR, zlobil se kouč Bohemky po další ztrátě. Bod ze Zlína je hořkosladký

16. března 2024  19:32

Zklamaný z výsledku, naštvaný na rozhodčí. Asistent českého áčka Jaroslav Veselý se na první...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Na akustickém koncertu ve zlínské galerii zahraje Janda hity Olympiku

18. března 2024  16:13

Do Zlína většinou jezdí zpívat na velké halové koncerty či vyprodaná vystoupení v Kongresovém...

Záchranáři vyjeli k otravě oxidem uhelnatým, žena a dítě skončily v nemocnici

18. března 2024  11:57

Záchranáři vyjížděli v pondělí ráno v Kroměříži k případu, který byl nahlášený jako lehčí zranění...

V Uherském Hradišti mohou přibýt tisíce lidí, má nové lokality pro bydlení

18. března 2024  8:46

Uherské Hradiště se může rozrůst o až 2 500 nových obyvatel. Městští zastupitelé schválili změnu...

Stoper, nebo hrot? Zlínský Černín zvládá obě role, předčí i ofenzivní hvězdy

17. března 2024  13:44

V obraně je ho škoda, tenhle chlap patří na hrot. Ač stoper, Jakub Černín je na jaře nejlepším...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...