Pro některé nástroje koupila filharmonie opět letenky, stejně jako loni při cestě do Indie a zpět.

Pro některé nástroje koupila filharmonie opět letenky, stejně jako loni při cestě do Indie a zpět. | foto: Martin Bzirský

Zlínská filharmonie jede na turné do Jižní Koreje, veze také kroje

  • 1
Šedesát dva hráčů, šest violoncell a jedna tuba. To je osazenstvo zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů, které v sobotu odletí na historické turné do Jižní Koreje, kde představí zejména český repertoár. Stejně jako před rokem a půl, když hudebníci mířili do Indie, i nyní musí svým rozměrným nástrojům koupit běžnou letenku.

„Poslední český orchestr, který podnikl turné do Jižní Koreje, byla asi před pěti lety PKF – Prague Philharmonia. Jinak tam filharmonie odehrají třeba jeden dva koncerty jako zastávku při japonském turné. V tom jsou naše vystoupení unikátní – hrajeme je speciálně jako samostatné turné,“ uvedl ředitel zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů Josef Němý.

Hudebníci pod vedením dirigenta Leoše Svárovského představí Smetanovu Vltavu a Dvořákovu Novosvětskou symfonii. Turné se zastaví v Soulu a dalších velkých městech, například v Pusanu nebo Ulsanu. Některá města pak uslyší Glazunovovův houslový koncert, jiná Rachmaninovův klavírní koncert.

„To byly požadavky korejské strany, protože s námi jako sólisté vystoupí korejští umělci. Tato díla jsou v jejich zemi populární,“ vysvětlil Němý.

Korejcům představí i atraktivní místa Zlínského kraje

Součástí turné bude výstava, na níž budou ukázány nejzajímavější místa a stavby Zlínského kraje, jako jsou Květná zahrada, Buchlovice nebo Kongresové centrum.

„V krojích vystoupí náš žesťový sextet, který zahraje lidové písničky. Sadu krojů vezeme s sebou, aby si je místní mohli i vyzkoušet. Může to být pro ně nevšední zážitek,“ poznamenal Němý.

Přesunout tak velký orchestr i s nástroji není jednoduché, ale filharmonie může čerpat z loňských zkušeností, kdy vyrazila do Indie.

„Velkým nástrojům jsme opět museli koupit letenky, je to nejšetrnější způsob, jak je přepravit. Kontrabasy a harfu nám zajistí korejská strana,“ doplnil ředitel.

Repertoár, který hudebníci odehrají v Jižní Koreji, slyšeli také posluchači ve Zlíně. Filharmonie v uplynulých dnech hned dvakrát představila komponovaný program nazvaný Korejský večer.