Muž v černých policejních kalhotách a reflexní vestě zastavil řidičku, která údajně telefonovala za jízdy. | foto: Policie ČR

Falešný policista v autě s majáky chtěl po řidičce pokutu za telefonování

  • 19
Z přisvojení pravomoci úřadu a pokusu o podvod je obviněn muž z Uherskohradišťska, který se vydával za policistu. Kriminalisté vědí o případu, kdy se pokusil od řidičky získat pět tisíc korun jako pokutu za údajné telefonování za jízdy. Pátrají po případných dalších skutcích podvodníka.

Muž v uniformě policisty a ve svém vozidle značky Ford Mondeo černé barvy ve čtvrtek odpoledne v obci Nivnice za pomocí červeného a modrého majáku zastavil řidičku osobního auta, která údajně za jízdy telefonovala.

Vyžádal si její doklady a upozornil ji na to, že jí hrozí pokuta ve výši pět tisíc korun, a že dostane dva trestné body. Žena pokutu odmítla zaplatit, a tak se falešný policista rozhodl vyřešit přestupek domluvou. Poté z místa odjel. 

Žena ho nahlásila na tísňovou linku Policie ČR a hlídka za necelou hodinu pseudokolegu dopadla.

„Na sobě měl reflexní vestu a policejní kalhoty. Uvnitř auta jsme pak nalezli další originální oděvní součástky Policie České republiky, dále světelné, zvukové a signalizační vybavení modré a červené barvy, které evidentně mohlo usnadňovat zastavování vozidel v rámci silničního provozu. Kromě toho nám muž vydal různou výstroj a výzbroj a rovněž plynovou pistoli,“ uvedla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Kriminalisté čtyřicetiletého muže z Uherskohradišťska ještě ten den obvinili z trestného činu přisvojení pravomoci úřadu a z trestného činu podvod ve stádiu pokusu, za což mu hrozí až dvouleté vězení.

A dočkali se i vysvětlení mužova konání. „Již od dětství si přál být policistou. Jeho sen mu však nevyšel, protože k policii nebyl přijat. Policie se tak pro něj stala koníčkem. Zaměřoval se především na dopravu,“ uvedla Kyšnerová.

Policisté nyní zjišťují, kdo ještě s falešným policistou přišel do kontaktu. Svědci či poškození se můžou ozvat na telefon 974 678 651 nebo na bezplatnou tísňovou linku 158.