Plánovaná podoba parku při pohledu od vchodu na hřbitov - vzniknout mají květinové záhony ve štěrku s posezením. | foto: vizualizace: Milena Zapletalová

Průmyslovou zónu oddělí od Chropyně ekologický park nabízející odpočinek

  • 0
V klidovou zónu plnou zeleně se promění nevyužitá plocha mezi hřbitovem a průmyslovou zónou v Chropyni. Na prostoru čtyř tisíc metrů čtverečních nechá město vybudovat park se stromy, květinovými záhony a biotopy pro původní živočichy.

„Máme stavební povolení, v nejbližších týdnech vysoutěžíme dodavatele a příští rok by se mohlo začít stavět,“ informovala starostka Věra Sigmundová.

Radnice chtěla využít prázdné místo, které kdysi sloužilo místním zahrádkářům. Město vykoupilo pozemky a na projektu parku už pracuje dva roky.

„Bude to část města přístupná občanům. Dodnes jen chodili okolo, nově tady budou moct pobýt a odpočinout si. Zároveň tak důstojně oddělíme průmyslovou část od té obytné,“ vysvětlila Sigmundová.

Park budou tvořit mlatové chodníčky a zeleň, součástí bude i veřejné osvětlení či nová parkovací místa u hřbitova. Park bude mít také výrazný ekologický přínos.

„Počítá se s výsadbou původních druhů dřevin, jako je dub, lípa, topol a vrba, doplněnou o několik velkých kvetoucích trvalkových záhonů a plochy přirozených trávníků s původními planě rostoucími bylinami,“ popsal Michal Pospíšil z místního spolku Lužňáci.

V terénních sníženinách uprostřed parku pak vzniknou biotopy pro vlhkomilnější vegetaci. Prostor doplní jednoduchá pítka pro ptáky a úkryty pro hmyz.

Proměnu místa uhradí radnice ze svého rozpočtu, vyjde na 2,5 milionu korun. Stavební práce mají začít na jaře a zaberou kolem dvou měsíců.