Ekofarem v poslední době rapidně přibývá, zemědělce brzdí byrokracie

  15:15aktualizováno  15:15
Ekofarmy jsou v kurzu. Za jedenáct let vzrostl jen ve Zlínském kraji jejich počet téměř čtyřnásobně. O kvalitní potraviny z regionu je zájem i přes vyšší cenu.

Ocenění Nejlepší sedlák pro rok 2016 letos získala Ekofarma Javorník ve Štítné nad Vláří. Ročně produkuje 800 tisíc litrů mléka, nabízí pěstitelskou pálenici a láká také na agroturistiku. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

S ekologickým způsobem hospodaření začala Ludmila Mužikovská spolu se svými kolegy v roce 1998. Kromě rostlinné výroby se Ekofarma Agrofyto z Lidečka, jejíž je jednatelkou, zaměřuje zejména na chov skotu. A to jak na maso, tak i mléko.

Počet ekofarem

V okrese Zlín existovalo ke konci loňského roku celkem 129 ekofarem, čímž se zařadil mezi špičku v celé zemi. Na Vsetínsku jich byla stovka, na Uherskohradišťsku 83 a nejméně ekofarem fungovalo na Kroměřížsku – konkrétně 47.

„Chtěli jsme se vrátit ke způsobu hospodaření v souladu s přírodou, jako to celý život dělali moji prarodiče,“ vysvětlila Mužikovská.

Dnes se zaměstnanci společnosti starají o 580 kusů dobytka na 850 hektarech pastvin a další zemědělské půdy. S rostoucí poptávkou po jídle vyprodukovaném ekologickými zemědělci přitom množství chovaných zvířat v Lidečku neustále narůstá.

Stejně jako počet ekofarem v celém Zlínském kraji. Zatímco v roce 2005 jich v regionu fungovala necelá stovka, dnes už je jich 367. V rámci celé země jich více najdeme pouze v Jihočeském, Plzeňském a Moravskoslezském kraji.

Zájem mají dobře placení lidé či mladá generace

Ekologické farmy hospodaří na východě Moravy na 37 tisících hektarech. „To je téměř pětina veškeré zemědělské půdy v kraji,“ zmínila Andrea Hrabalová z České ekologické platformy pro ekologické zemědělství.

Nemůžeme z přírody jen brát, říká šéf nejlepší české farmy

Podstatná část z těchto ploch leží ve zvlněné krajině na území CHKO Beskydy a Bílé Karpaty.

„Chemikálie v horách hospodáři nepoužívali ani dříve. Od toho byl krůček, aby k ekologickému zemědělství přešli také jejich pokračovatelé,“ popsal Milan Drgáč, správce Regionálního centra svazu PRO BIO, který ekologické zemědělce sdružuje.

Farmy se nejčastěji zaměřují na pěstování ovoce a zeleniny, chov skotu, ovcí, koz, ale třeba také včel.

Zákazníků, kteří si jsou ochotni připlatit za potraviny, které ekofarmy vyprodukují, navíc neustále přibývá. Především mezi lidmi s vyššími mzdami, ale také mezi mladší generací, která se o stravování zajímá důkladněji.

„Nutriční hodnota levné uzeniny s 10 procenty masa je daleko nižší než v případě poctivého špekáčku s 80 nebo 90 procenty masa. Pokud ekofarmy nabídnou na trh dobrou surovinu, která není předražená a lidem chutná, mají šanci uspět,“ poukázal Drgáč.

Většina zboží z ekofarem zůstává na domácím trhu

Tento trend potvrzuje také Jan Žák, provozovatel Farmy Rudimov specializované na produkci hovězího a jehněčího masa. Zvířata chová na vlastních pastvinách, další kupuje od ekologických zemědělců v okolí.

„Zájem každoročně narůstá o 25 procent, i když na trhu patříme mezi ty nejdražší,“ podotkl Žák.

Jeho farma sází i na vlastní bourárnu a následné vyvěšení a zrání masa. To pak v kuchyňské úpravě putuje do restaurací, hotelů a specializovaných obchodů po celé zemi. Zákazníci najdou na balíčcích také informaci, od kterého konkrétního zemědělce maso pochází.

„Lidem není jedno, co jí. Navíc se mohou přijet podívat, jak vypadá daná farma, odkud maso pochází,“ informoval Žák.

Přestože část produkce regionálních ekofarem míří do zahraničí, většina zůstává na tuzemském trhu. „Co si vyrobíme, měli bychom si také sníst,“ objasnila Mužikovská.

Nad papíry sedí stejný počet lidí, jako je jich na pastvinách

Kromě návratu k tradicím a šetrnému způsobu hospodaření motivují zemědělce k zakládání firem také dotační peníze.

„Pokud chcete v konkurenci uspět, bez dotací se neobejdete,“ připustil Žák.

Legislativa spojená s dotacemi, hygienou či ochranou přírody s sebou ale nese také vysoké nároky na administrativu. „Zátěž je obrovská. Nad papíry sedí stejný počet lidí jako těch, kteří pracují přímo na pastvinách,“ podotkl Žák.

„Polovinu peněz, které z dotací dostaneme, nám však stát sebere na daních,“ dodal Bohumil Husařík ze Starého Hrozenkova, který se věnuje ekologickému chovu krav.

Nejčtenější

Útočníci na Feriho možná kvůli rozhodnutí žalobce uniknou trestu

Byl jsem šokovaný, motala se mi hlava, řekl poslanec Feri ke svému napadení

Dva muži podezřelí z útoku na poslance Dominika Feriho při koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku se možná vyhnou...

Kilometr dálnice stavíte rok, káral Babiš silničáře v Otrokovicích

Premiér Andrej Babiš se seznámil s tím, jak pokračuje stavba obchvatu Otrokovic.

Premiér Andrej Babiš zavítal v rámci své pracovní cesty po Moravě do Otrokovic, aby se podíval, jak pokračuje dostavba...

Csaplár převzal Zlín s elánem. Nepřišel jsem udělat pakárnu, říká

Josef Csaplár na tréninku Zlína.

Do pondělního večera seděl s realizačním týmem, který zdědil po svém předchůdci. Ráno pak trenér Josef Csaplár poprvé...

Portrét Bati vznikl z bot z jeho továrny, viditelný je jen z jednoho místa

Sochař Patrik Proško vytvořil ze zhruba dvou set podrážek obuvi, starých a...

V Illusion Art Museum Prague na Staroměstském náměstí v Praze je k vidění nová instalace sochaře Patrika Proška. Ze...

Křižovatku sleduje čtrnáct kamer, evidují počet aut, rychlost i kolonu

Kamery sledují provoz na křižovatce ve zlínské části Louky.

Provoz na jedné z křižovatek ve Zlíně začalo sledovat čtrnáct kamer. Monitorují, jak je doprava hustá, kam auta jezdí,...

Další z rubriky

Odměna pro starostku Chropyně nebyla porušením zákona, rozhodl soud

Starostka Chropyně Věra Sigmundová (uprostřed) a dva tajemníci městského úřadu...

Zprošťující rozsudek vynesl kroměřížský soud v prvním ze dvou případů starostky Chropyně Věry Sigmundové. Obžalovaná...

VIDEO: Stoleté parní stříkačky závodily v Otrokovicích. Vytvořily rekord

V Otrokovicích se uskutečnilo celorepublikové setkání a soutěž parních...

Parní stříkačky udržuje po celé České republice stále několik hasičských sborů. Raritní kousky s nevyčíslitelnou...

Na Kroměřížsku pomrzlo 60 procent úrody ovoce, méně bude i slivovice

Ilustrační snímek

Největší škody, které ovocnářům ve Zlínském kraji způsobily jarní ranní mrazíky, jsou na Kroměřížsku. Pomrzlo tam přes...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz