Šéf hnutí STAN se dohodl na spolupráci s hnutím ZVUK 12 a Zlínským hnutím nezávislých

Šéf hnutí STAN se dohodl na spolupráci s hnutím ZVUK 12 a Zlínským hnutím nezávislých | foto: Michal Šula, MAFRA

Pravice ve Zlínském kraji se spojuje, při volbách nechce přijít o hlasy

  • 13
Rok před krajskými volbami se dosud opoziční strany ve Zlínském kraji domlouvají na společném postupu. Starostové a nezávislí budou kandidovat s hnutím ZVUK 12 a Zlínským hnutím nezávislých, TOP 09 zase zvažuje spolupráci s ODS. A lidovci už jednají o povolebním bloku proti nyní vládnoucím komunistům.

Spolupráci už si vyzkoušeli loni v komunálních volbách ve Zlíně a jasně zvítězili. Teď chtějí Starostové a nezávislí totéž zopakovat na podzim 2016 ve volbách do vedení krajského úřadu. Kandidovat do nich budou společně s hnutím ZVUK 12 a Zlínským hnutím nezávislých.

„Máme k sobě blízko. Rádi bychom na kraj přenesli to, co funguje na magistrátu. Kraj má být servisní organizace pro starosty,“ uvedl zlínský primátor Miroslav Adámek.

Právě on a poslanec Petr Gazdík jsou hlavními favority na pozici lídra. Oba už v zastupitelstvu za opoziční STAN působí.

„Chtěli jsme, aby se s námi spojila menší uskupení, která by ve volbách získala dvě až tři procenta hlasů a na kraj se nedostala. Jejich hlasy minule propadly ve prospěch komunistické koalice,“ vysvětlil Gazdík.

Před třemi lety šli Starostové do voleb na kraj společně s TOP 09, teď však jejich spojenectví končí.

„Ověřili jsme si, že diktování, kdo má být na kandidátce na které pozici, nefunguje. Topka už sama kandidovala na radnici v Praze, my se zase cítíme silní ve Zlínském kraji,“ připomněl Gazdík, že STAN zde má zhruba 100 z celkem 308 starostů.

„Bylo potřeba sjednotit středopravicovou část politického spektra a dostat do politiky lidi otrkané z místní úrovně,“ doplnil předseda hnutí ZVUK 12 Jiří Kašík.

Programovými prioritami Starostů a nezávislých má být například zastavení zadlužování Zlínského kraje, ekonomická stabilizace Krajské nemocnice T. Bati nebo lepší zajištění bezpečnosti regionu.

Vznikne blok ODS + TOP 09?

Zmíněná dohoda může mít brzy své následovníky. Snaha domluvit se na předvolební spolupráci je evidentní také mezi dalšími pravicovými stranami. Vzájemná jednání a oťukávání podmínek přiznávají i jejich vlivní členové.

„Mojí dlouhodobou vizí je pravici spojit, i když je to hodně složité,“ zmínil uherskohradišťský starosta a krajský předseda ODS Stanislav Blaha.

„Pravicové strany jsou roztříštěnější než levice, v tom má ČSSD výhodu. Ale není to o prosté matematice, že spojení stran zaručí více hlasů. Důležitý je i program.“

Boj o nového hejtmana Zlínského kraje startuje, strany hledají lídry

Podle Blahy se ODS s topkou rozchází například v řadě věcí týkajících se Evropské unie nebo imigrační krize.

„Tady jsou nám bližší třeba Svobodní,“ naznačil.

Krajské vedení TOP 09 je k možné předvolební spolupráci opatrné. „Dovedu si představit dohodu se spoustou stran, ale TOP 09 je podle mě dostatečně silná značka na to, aby případně zvládla kandidovat i samostatně,“ prohlásil regionální šéf strany Vlastislav Navrátil.

„Je nesmysl spojovat některé subjekty, které někdy nejsou schopné se spolu rozumně bavit,“ dodal.

Lidovci už jednají o povolebním bloku proti komunistům

Tomáš Pajonk, krajský předseda Strany svobodných občanů, by zase nejraději viděl širokou koalici všech pravicových stran.

„Zdůrazňuji: systémových stran a těch, které dělají reálnou politiku,“ řekl Pajonk.

V úvahu podle něj připadají ODS, topka, ale i Strana soukromníků České republiky, kterou podporuje senátor a majitel Synotu Ivo Valenta.

Hejtmanství vede levicová koalice ČSSD, KSČM a SPO.

Sociální demokracie, která má od roku 2008 pozici hejtmana v osobě Stanislava Mišáka, z dění na pravici nemá obavu.

„Moc to neřešíme, jsou to spíše účelové dohody. My půjdeme do voleb sami,“ uvedl předseda ČSSD v kraji Dalibor Sedláček.

Naopak lidovci už nyní jednají s dalšími opozičními stranami. „Mluvíme o možném funkčním bloku po volbách, abychom se nemuseli dívat, jak kraj vedou komunisté,“ dodal jejich šéf Jiří Stodůlka.