Do prvních tříd nastupují silné ročníky. Rodiče už si nemohou vybírat, kam dítě zapíší. (Ilustrační snímek)

Do prvních tříd nastupují silné ročníky. Rodiče už si nemohou vybírat, kam dítě zapíší. (Ilustrační snímek) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Boj o místo v první třídě začal. Dítě už nezapíšete, kam chcete

  • 2
Základní školy ve Zlínském kraji zažívají nápor prvňáků. Ve třídách jich bude průměrně 25 a výjimkou nejsou tři třídy v ročníku. Nejvíc dětí přijde k zápisu v roce 2016.

Růžena H. ze Zlína chtěla svoji dcerku zapsat do školy, kterou má blízko pracoviště. Jenže si neověřila, jestli ji přijmou. Mladá maminka tak narazila na skutečnost, že do prvních tříd nastupují silné ročníky.

V posledních letech totiž bylo dětí málo a rodiče si zvykli, že mohou dítě zapsat prakticky na kteroukoliv základní školu. To však nejméně na příštích šest let končí a znovu přicházejí ke slovu spádové oblasti.

"Děti ze spádové oblasti musí škola přijmout přednostně. Může se tak stát, že na další už se nedostane," podotkl primátor Zlína Miroslav Adámek.

Protože byly zápisy jen jeden den, nestihla už maminka s dcerkou další zápis ve škole, do které podle bydliště patří. A musela hledat školu, která volno má.

"Pokud jsou ve škole volná místa, rozhodně to neznamená, že poskytuje nekvalitní vzdělání," ubezpečil Adámek.

Dětí může být ve třídě až 30

Kdo patří do které školy, je vždy před zápisem vyvěšeno v mateřských i základních školách. Rodiče si navíc mohou zavolat na městský odbor školství nebo přímo do školy, kam chtějí dítě zapsat.

Celkem přišlo letos ve Zlíně k zápisu 967 šesti- a sedmiletých dětí. To je o 51 dětí víc než loni, tedy o rovné dvě třídy. Průměrně totiž bude v první třídě ve Zlínském kraji od září 22 až 25 dětí.

"Budeme otevírat 1. A, B a C zhruba po 25 dětech a 1. D jako logopedickou třídu, kam nastoupí asi deset nebo dvanáct dětí," uvedl ředitel zlínské Základní školy Slovenská Otto Procházka.

Ministerstvo školství povolilo maximálně 30 dětí v běžné třídě. I když odborníci varují, že to už je moc, dá se předpokládat, že takto naplněné třídy opravdu budou.

Nové písmo školy nenadchlo, zato smlouvy s rodiči ano

Podle statistiků mají být následující ročníky ještě o něco silnější. Zatímco letos je ve Zlínském kraji 5 727 šestiletých dětí a příští rok jich bude prakticky stejně, pro další čtyři roky se jejich počet dostává lehce přes šest tisíc. Nejvíc dětí půjde do první třídy za tři roky, dnes tříletých je totiž 6 426.

"Třicet dětí ve třídě je ideální z hlediska ekonomického, ale z pedagogického je to nemyslitelné," tvrdí Pavel Dvořák, ředitel zlínské Základní školy Dřevnická. "První třída je specifická, děti se musí naučit pracovat, zvládat povinnosti," popsal.

Jsou však i školy, které se ke třiceti dětem ve třídě blíží záměrně. Část dětí totiž později odejde na víceletá gymnázia a šesté třídy jsou poloprázdné.

Převratné novinky, jako je nový druh písma či čtení po hláskách místo slabik, přijímají školy ve Zlínském kraji zdrženlivě. Zato na prvňáky v mnoha školách čekají interaktivní tabule. Nedávno je třeba instalovali na vsetínské základní škole v Rokytnici.

"Od září se na nich budou učit i prvňáci. Ti letošní ještě interaktivní tabuli ve třídě neměli," řekl ředitel školy Petr Chytil.

Zájem o odklady neklesá

Ve skutečnosti pak takové vyučování vypadá jinak než u zelené tabule s křídou. Děti tak mohou prstem přetahovat číslice a skládat číselnou řadu, "vzít" do ruky písmenko a vložit ho do slova nebo psát speciální tužkou matematické výsledky.

"Takové vyučování je samozřejmě mnohem víc baví," dodal Chytil.

Dobře se osvědčila i další novinka, která se dosud jen testovala – smlouvy s rodiči zlobivých žáků. Zavádět ji chce stále více škol. Zatímco loni a předloni se týkala především starších dětí na druhém stupni, nyní už je chtějí ředitelé využívat i na prvním.

"To je jediná novinka, kterou letos zavedeme. Některé děti a jejich rodiny mají s komunikací problém," sdělil Vařák.

Ve čtyřech velkých městech Zlínského kraje přišlo letos k zápisu 2 066 dětí. Pro 319 z nich však budou rodiče žádat o odklad školní docházky.

Jeho obliba neklesá ani přesto, že se podmínky pro jeho získání zpřísnily, a navíc musí rodiče další rok ve školce zaplatit. Měsíc ve zlínské mateřince vyjde na 350 až 500 korun.

"Odklady jsou velký problém, rodiče o ně mohou žádat až do konce května, a my tak dlouho nevíme, kolik dětí skutečně nastoupí. Loni jich bylo 13 a to už je polovina třídy," posteskl si Dvořák.