Výrobce kuchyní Koryna

Výrobce kuchyní Koryna | foto: Archiv, MF DNES

Plán na záchranu výrobce kuchyní Koryna padl, firma jde do konkurzu

  • 0
Problémy známého výrobce kuchyní Koryna se prohlubují. Plán změn, které měly Korynu zachránit, padl a firma z Koryčan na Kroměřížsku je v konkurzu. Poslal ji tam sám majitel, firma L. A. Bernkopf 1883. Koryna dluží celkem 227 milionů.

Vlastník Koryny totiž nakonec odmítl plán na její reorganizaci. "Vedení firmy upustilo od záměru řešit úpadek reorganizací a podalo návrh na konkurz," potvrdila ČTK soudkyně brněnského soudu Alena Knapilová.

Vyvrcholila tak téměř rok trvající nejistota a nyní se bude znovu hledat kupec. Protože s konkurzem souhlasí i věřitelé Koryny a insolvenční správce Jaroslav Svoboda, soud ho do měsíce definitivně potvrdí.

Už nyní ale pracuje tříčlenná konkurzní komise složená z věřitelů, kterým Koryna dluží nejvíce peněz. Ta rozhodne, jakou část peněz který z věřitelů dostane. Skutečná částka však bude záležet na tom, za kolik se podaří firmu prodat.

V ohrožení se tak už podruhé během roku ocitli lidé, kteří v Koryně pracují. Momentálně jich je 127 a výplaty dostávají. "Nikdo teď neví, co bude dál. Odcházet ale nemá smysl, není kam," komentoval osmatřicetiletý pracovník. Jméno tají, ostatně jako všichni, s nimiž MF DNES od vypuknutí problému mluvila.

Pokud se bude majetek podniku rozprodávat po částech, bude jedním ze zájemců i radnice. "Koryna vlastní kulturní dům a fotbalové hřiště. O ty bychom určitě zájem měli," řekl starosta Koryčan Zdeněk Šmela.

Koryna dluží celkem 227 milionů korun, o které se hlásí 284 firem a lidí, kteří s Korynou spolupracovali. Vedení firmy neplatilo ani nájmy za kuchyňská studia, která má prakticky po celé zemi i na Slovensku. Část z nich už je zavřená. Na konci loňského roku Korynu v rychlosti prodali a nový majitel sliboval, že výrobu udrží a podnik přemění na fungující.

Dosáhnout toho chtěl tím, že požádá věřitele o prominutí části dluhů nebo o odklad jejich splatnosti. Ve hře bylo i spojení s jinou společností, případně prodej části podniku.

V závěru minulého týdne, těsně před plánovaným setkání věřitelů a konkurzního správce, však od tohoto plánu ustoupil. "Nepodařilo se předjednat podmínky fúze a zvýšení základního kapitálu, jak dlužník zamýšlel," uvedl insolvenční správce Jaroslav Svoboda.

Názor vedení společnosti se získat nepodařilo. Ředitel Martin Dolina po jednání s věřiteli nebral telefon a už dříve se pro MF DNES odmítal k dění v Koryně vyjadřovat s tím, že není důvod, protože "věc se vyvíjí".