ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jaroslav Šnajdr, MF DNES

Lovečtí psi se ve Zlíně nakazili chorobou od divočáků, dva uhynuli

  • 20
Aujeszkyho chorobou, kterou přenášejí divoká prasata, se nakazili lovečtí psi, s nimiž byli jejich majitelé na honu ve Zlíně na Vršavě. Dva z nich uhynuli, další dva veterináři utratili.

„V tomto případě se mimořádná opatření nevyhlašují, je ale na místě informovat veřejnost, především majitele psů,“ uvedl šéf krajské Státní veterinární správy František Mahdalík.

Případ se stal už před Vánocemi, další se nevyskytly. Velmi pravděpodobně to souvisí s ukončením lovné sezony.

Obecně platí, že se psi nesmí volně pohybovat po revírech. V souvislosti s aktuální situací je ale potřeba dbát na dodržování tohoto pravidla víc než jindy. „Pokud to budou majitelé psů dodržovat, nebezpečí nákazy jim nehrozí,“ poznamenal Mahdalík.

Choroba není nebezpečná pro lidi, v případě psů však má fatální následky. Nakazit se mohou přímým kontaktem s tělními tekutinami divočáka.

Před dvěma lety se na území celé republiky dělal plošný monitoring nemoci. Ten zjistil promořenost ve výši 21 procent, v případě Zlínského kraje dosáhla 27 procent. V reálných číslech však šlo v rámci jednotlivých krajů vždy jen o jednotky kusů. Vzorky se braly od odlovených divočáků.

„Testovaly se protilátky, to znamená, že zvířata nutně nemusela být nemocná, ale s chorobou někdy dřív přišla do styku,“ vysvětlil Mahdalík.

Mimořádná opatření by se v případě Aujeszkyho choroby vyhlašovala, pokud by se nákaza objevila v domácím chovu. K takové situaci ve Zlínském kraji nedošlo.