ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ÚSZS Moravskoslezského kraje

Tábor skončil předčasně, zdravotní potíže měly desítky dětí i dospělí

  • 14
Průjmy, zvracení a bolesti břicha provázely jeden z prvních stanových táborů během prázdnin ve Zlínském kraji. Organizátor hned kontaktoval hygieniky a akci předčasně ukončil. Odborníci problém zkoumají, přesnou příčinu zatím neznají.

Tábor se konal v Rajnochovicích, kde problémy během čtvrtečního odpoledne a následující noci postihly téměř polovinu z 53 dětí a 15 dospělých.

„Z pátečního epidemiologického šetření na místě a z prvních výsledků odebraných vzorků vyplývá, že se jedná o onemocnění virového původu, navíc vysoce kontaktní,“ naznačila ředitelka Krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Sedláčková.

„Jednou z posuzovaných možností také je, že s tímto onemocněním už do tábora některé z dětí přijelo a postupně ho rozšířilo na další osoby,“ dodala.

Hygiena také zkoumá, zda organizátor nepochybil při nakládání s vodou. Tábor si pitnou vodu dovážel.

Otázkou je, zda ji personál používal podle předpisů. Ty říkají, že je nutné zajistit zkontrolovanou pitnou vodu vždy nejen k pití, ale i k čištění zubů, vaření, mytí nádobí, čištění pracovních ploch v kuchyni, provozu ošetřovny a izolace nebo osobní hygieně osob, které vykonávají epidemiologicky závažné činnosti.

Hygienici v souvislosti s tímto případem zveřejnili povinnosti organizátorů dětských pobytových táborů. Týkají se nejen kvality vody, ale i sociálního zařízení, přípravy potravin, izolační místnosti, uchovávání pokrmů, skladovacích podmínek, rozdělení pracovních ploch a dalších.

Stanových táborů je v oblasti Rajnochovic každý rok zhruba desítka. Některé se obejdou bez elektrické energie, protože pitnou vodu dovážejí, používají suché záchody a vaří v polní kuchyni. I v takových podmínkách dokážou pořadatelé udržet hygienu na bezpečné úrovni. Zvládnout v nich rozšířenou virovou nákazu je ale komplikované.

„Proto je dobře, že pořadatel hned obvolal rodiče a oznámil ukončení akce. Šlo o mimořádnou situaci, kdy je potřeba pochopení ze strany rodičů,“ konstatovala Sedláčková.