ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Příjmy z daní kraji i městům začátkem roku stouply, letos ale nezbohatnou

  • 2
Příjmy obcí a kraje se v lednu zaplnily více než v minulých letech, i když už několik měsíců trvá nouzový stav, který má dopad i na ekonomiku. Hejtmanství i radnice ve Zlínském kraji jsou za první dva měsíce v plusu a většina z nich plánované investice neruší. Zároveň však varují, že se situace může zhoršovat.

Do Zlína přišlo za první letošní měsíc ze sdílených daní přes 98 milionů korun, což bylo o 10 milionů více než v lednu 2020 a o tři miliony více než v lednu 2019. Tehdy ještě žádná omezení neplatila. V případě Uherského Hradiště a Vsetína byl rozdíl mezi letošním a loňským lednem tři miliony, u Kroměříže necelé čtyři.

Obce a kraje si polepšily navzdory negativním očekáváním díky změně v rozpočtovém určení daní, kterou stát udělal před koncem loňského roku.

„Jedná se o významnou kompenzaci výpadku daňových příjmů samospráv, která byla přijata v souvislosti s dalšími opatřeními daňového balíčku. Ministerstvo financí předpokládá, že územní rozpočty jako celek také letos vykážou rozpočtový přebytek,“ míní Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva financí.

Podíl ze společných daní se u obcí zvýšil o zhruba dvě procenta na 225,5 miliardy korun, u krajů přibližně o procento na 23,6 miliardy. Tato okolnost byla v prvním letošním měsíci patrná. Ovšem už v únoru se projevila další součást daňového balíčku, zrušení superhrubé mzdy, což obecní a krajské rozpočty zase ochudilo. Daňové příjmy za březen ještě obce vyčíslené nemají.

Srovnání daňových příjmů měst v letech 2021 a 2020 za první dva měsíce
Zlín 98,4 /88,5 (leden)90,5/94,9 (únor)
Kroměříž35,4/ 31,9 32,6/34,3
Uherské Hradiště33,8/30,3 32,6/36,3
Vsetín33,1/30,6 27,7/28,5
Pozn.: Částky jsou v milionech korun, zdroj: radnice měst 

„Byl bych opatrný s komentářem, jaký podává ministerstvo financí,“ reagoval ekonomický náměstek zlínského primátora Bedřich Landsfeld. Podle něho mohou příjmy přicházet v jednotlivých měsících nerovnoměrně, takže za vypovídající dobu pro srovnání považuje čtvrt až půl roku.

„V tom, že jsme v lednu dostali něco navíc, se projevilo upravené rozpočtové určení daní, ale dopad daňového balíčku se zrušenou superhrubou mzdou se projevil s měsíčním zpožděním,“ doplnil.

Zlín byl při sestavování rozpočtu opatrný

Rozdíl mezi letošním a loňským únorem byl ve Zlíně v daňových příjmech zhruba čtyři miliony v neprospěch tohoto roku. Kvůli zrušení superhrubé mzdy počítá město s poklesem příjmů okolo sta milionů.

„Očekáváme, zda dojde ze strany vlády ke kompenzaci výpadku daňových příjmů, jak tomu bylo v loňském roce. Rozpočet města na rok 2021 byl sestavován velmi obezřetně s principem předběžné opatrnosti,“ poznamenal mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Miliony odebere daňový balíček i jiným městům. Ve Vsetíně letos očekávají podle rozpočtu pokles daňových příjmů přes 50 milionů (díky změně rozpočtového určení daní bude reálný pokles zřejmě nižší), což už se promítlo i do plánovaných investic.

„Některé investice byly odloženy, například výstavba točny v sídlišti Sychrov nebo projektová dokumentace na opravu Dolního náměstí,“ upozornila mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Hradiště dá přes 50 milionů do oprav cest

Uherskému Hradišti v únoru poklesly příjmy ve srovnání s loňskem jen o zhruba 200 tisíc a celkově jsou letos stále ještě o několik milionů vyšší. „Investice se nesnižovaly. V letošním roce se nejvíce prostředků, zhruba 54 milionů, plánuje do rekonstrukcí pozemních komunikací,“ zmínil mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

V Kroměříži jsou na tom podobně. „Jsme rádi, že stát tyto prostředky dál distribuuje,“ podotkl kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Zlínský kraj zaznamenal v lednu nárůst příjmů a v únoru pokles a za první dva měsíce je oproti loňsku v plusu skoro 30 milionů. Situace se ale zhoršuje, což je patrné u prvních březnových čísel.

Hejtmanství zrušilo jen projekt na nemocnici

„Lepší plnění přičítáme relativně stále solidně běžící ekonomice a také dílčí úpravě rozpočtového určení daní,“ poznamenal náměstek hejtmana David Vychytil.

„Stále se nacházíme v turbulentní době, přesto kromě zrušení zakázky na výběr projektanta pro nemocnici v Malenovicích zatím nerušíme již schválené projekty,“ upozornil.

Podle odhadů ministerstva financí daňový balíček letos sníží příjmy obcí o více než osm miliard a krajů o 2,6 miliardy. Záleží i na tom, jak dobře bude fungovat ekonomika, což ministerstvo financí nevidí zase tak černě.

„Díky postupnému zlepšení epidemické situace spolu s očkováním a oživení zahraničních ekonomik ve druhé polovině roku očekáváme, že by hospodářský růst v roce 2021 mohl dosáhnout až 3,1 procenta,“ dodal Vojtěch.