Kolem ohnisek výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích je stanoven téměř čtrnáctikilometrový okruh, který střeží policisté i armáda. (8. prosince 2014) | foto: Petr Topič, MAFRA

Z areálu ve Vrběticích opět zněly rány, příčina zatím není zřejmá

  • 90
V neděli v půl páté ráno se z areálu ve Vrběticích ozvalo několik ran. Nedoprovázely je však žádné záblesky nebo dým. Policie prověřuje, co konkrétně rány způsobilo. Jednou z možností je například střelba myslivců.

„Prověřujeme, zda se jednalo o výbuch munice, nebo střelbu myslivce,“ uvedla mluvčí policie Lenka Javorková. Naposledy se ověřené výbuchy munice ozvaly z areálu v pátek, kdy se ozvalo patnáct až dvacet neřízených explozí. Poslední zazněl ve 22:45.

První sklad, který měla pronajatý ostravská firma Imex Group, vybuchl 16. října. Pronajatý měla i druhý sklad, který vybuchl 3. prosince. Při prvním výbuchu zahynuli dva zaměstnanci firmy .

Prostor muničních skladů u Vrbětic hermeticky uzavřela armáda. Vláda do oblasti poslala pětistovku vojáků, aby prostor hlídali a nikdo do něj nevnikl, než bude areál muničních skladů vyčištěn a munice, která ve skladech je, bude odvezena do znovuotevřeného skladu v Květné u Poličky.

Dvěma výbuchy muničních skladů ve Vrběticích se zabývá expozitura Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v Ostravě.  „V případě exploze prvního skladu lze uvažovat o chybě lidského faktoru při manipulaci s municí. Jednou z vyšetřovacích verzí je v obou případech rovněž spáchání úmyslného trestného činu,“ píše se v dokumentu shrnujícím události ve Vrběticích (více zde).

Okolí muničního skladu hlídají vojáci:

11. prosince 2014

,