Dny lidi dobré vůle a oslavy výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velehradu (5...

Dny lidi dobré vůle a oslavy výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velehradu (5 července 2018) | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Poutníci chtějí na Velehrad, dvoutisícová kapacita je v předstihu vyčerpaná

  • 2
Ani uvolněná opatření ministerstva zdravotnictví nestačí. Povolený počet účastníků slavností na Velehradě, které se uskuteční 4. a 5. července, je pořád menší než zájem lidí. V minulosti jich obvykle během dvou dnů dorazilo kolem 40 tisíc, letos jich ale na Večer lidí dobré vůle i Národní pouť může přijít maximálně tisíc.

„Už když jsme začátkem června zveřejnili, že zájemci se mohou hlásit o místenky, počítali jsme s tím, že hromadné akce vláda zvýší až na tisíc lidí. To se také stalo, ale přesto máme plno. A spoustu žádanek jsme bohužel uspokojit nemohli,“ potvrdil tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Ministerstvo zdravotnictví navýšilo od 22. června počet lidí na hromadných akcích až na pět tisíc. Ovšem účastníci musí být rozdělení do úseků s maximálním počtem jednoho tisíce lidí. Každý úsek musí mít vlastní zázemí. Velehradu se to proto netýká.

Dny lidí dobré vůle na Velehradě

„Pochopili jsme to tak, že u nás se to uplatnit nedá,“ posteskl si Kořenek. „Museli bychom prostor rozdělit na sektory s vlastními vchody i toaletami a oddělit je překážkami,“ vysvětlil.

Cyrilometodějské slavnosti se kvůli hygienickým opatřením musejí obejít bez denního programu, bez mezinárodního setkání vozíčkářů, bez prodejních stánků, kolotočů, hudebních vystoupení, podepisování Bible nebo workshopů.

Například lidé se zdravotním postižením se ale každoroční slavnosti vzdát nechtějí.

„Chtěli jsme ten letošní dluh trochu snížit, proto jsme se rozhodli uspořádat pro lidi se zdravotním postižením alespoň menší setkání, které se na Velehradě uskuteční o týden později a jehož součástí bude i malá pouť s bohoslužbou,“ upozornil Michal Umlauf, koordinátor tradičního Mezinárodní setkání vozíčkářů a vedoucí olomouckého centra Maltézské pomoci.

Zájemci se hlásili z celé republiky

Dvoudenní slavnosti letos navštíví dohromady maximálně dva tisíce lidí. Obec z tohoto důvodu nebude organizovat kyvadlovou dopravu ani zřizovat záchytná parkoviště.

Organizátoři se rozhodli, že sobotní Večer lidí dobré vůle s charitativním koncertem i nedělní slavnostní poutní mši svatou připomínající svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje přednostně nabídnou lékařům, záchranářům, hasičům, policistům, vojákům a dobrovolníkům, kteří během koronavirové epidemie bojovali v první linii.

Lidé poslali mnoho tipů a doporučení na dobrovolníky, kteří se zapojili do pomoci lidem v uzavřených moravských městech Uničov a Litovel, nebo také na lidi z vietnamské komunity, kteří pomáhali.

Tímto způsobem se zaplní zhruba 40 procent diváckých míst. Zbývající kapacity obsadí lidé, kteří se přihlásili o místenky.

„Překvapilo mne, že zájemci jsou z celé republiky,“ upozornil Kořenek. „Z Českých Budějovic, Děčína, Ostravska. Stále evidujeme i náhradníky, kdyby se opatření ještě zásadně změnila.“

Většina zájemců o cyrilometodějské slavnosti se však letos bude muset spokojit s živými přenosy v televizi nebo rozhlase.

Na sobotním koncertu, který začíná ve 20 hodin, vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem a hostem Mirem Žbirkou. Spolu s nimi zazpívá také Pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad.

„Atmosféra jakékoli akce na Velehradě není odvislá od počtu návštěvníků, ale od místa konání, tedy od Velehradu a jeho genia loci. Proto si dovolím tvrdit, že letošní koncert, který bude skromnější a komornější, bude možná blíž vlastní podstatě a smyslu těchto setkání,“ věří Pavlica. „Pomáhat druhým lidem se dá i nenápadně a neokázale.“

Nedělní bohoslužba ke svátku sv. Cyrila a Metoděje začne v 10.30 hodin. Hlavním celebrantem bude arcibiskup Jan Graubner a kazatelem kardinál Dominik Duka. Účast zástupců církve ze zahraničí bude letos omezená. Podle tradice by však měl přijet alespoň některý z biskupů ze Slovenska.

5. července 2018