Country festival na Bystřičce slaví dvacet let, možná se koná naposled

  11:59aktualizováno  11:59
Hudební přehlídku Starý dobrý western, která se koná od pátku do neděle na přehradě Bystřička na Vsetínsku, pořádají už dvacet let. Letos to ale pro Martina Kožicha a jeho kolegy z organizačního týmu možná bude naposled.

Festival Starý dobrý western se na Bystřičce koná už 20 let. | foto: Facebook festivalu Starý dobrý western

„Jsme amatéři, kteří dělají nekomerční festival s levným vstupným. Nestojí za námi žádná profesionální agentura. Je s tím hodně práce a třeba já už to zkrátka nedávám. Mám rodinu a tolik volného času nemám,“ říká Martin Kožich.

Hledají sice následovníky, jimž by přehlídku předali, ale zatím není jisté, zda uspějí. „Uvidíme, jak to dopadne. Táhli jsme to dvacet let a finančně neproděláváme. Snad se někdo najde,“ věří Kožich.

„Lidi nás navíc přemlouvají, abychom to nezabalili. Někteří nám dokonce výslovně zakázali skončit,“ usmál se.

Starý dobrý western je unikátní tím, že se hodně orientuje na country a bluegrassovou hudbu. „Když jsme ho v roce 1998 zakládali, většina podobných festivalů se soustředila na folkrock. To jsme chtěli změnit. Máme ale samozřejmě i přesah k folku a trampské hudbě, jinak to ani nejde,“ zmínil Kožich.

Hlavními hvězdami letos budou František Nedvěd, Naďa Urbánková, Hop Trop či Karel Kahovec a George & Beatovens. „Pár větších jmen je vždy potřeba, přijede však i dost kapel, které nejsou tak známé, ale hrají výborně. Nechceme ustrnout na jednom místě, snažíme se pořád lidi seznamovat s tím, co běžně neuslyší,“ vysvětlil dramaturg festivalu.

Mladí se k této muzice dostanou přes rodiče, rádia ji nehrají

A návštěvníci na to slyší, dorazí jich přes dva tisíce. I na tom je poznat, jak se Starý dobrý western během dvaceti let proměnil. Z lokální a pouze sobotní akce je dnes třídenní přehlídka se třiceti vystupujícími soubory, třemi pódii a bohatým doprovodným programem.

„Velký je i zájem skupin, které si tady chtějí zahrát. Proto jsme loni přidali třetí den i třetí stage, která je otevřená všem,“ uvedl Kožich. Velká část lidí jezdí na Valašsko pravidelně a mezi sebou se dobře znají.

„Převažuje střední generace, starším lidem se už moc nechce. Ale jsou tady i mladí, kteří se k této muzice většinou dostanou přes svoje rodiče. Jinak to ani nejde, v běžném rádiu country nezahrají,“ popsal Kožich.

Sám je toho důkazem. Už v 80. letech poslouchal desky Rangers či Greenhornů, které měl doma jeho otec. „Naše třída byla rozdělená na metalisty a depešáky, jen já se vymykal,“ vzpomíná dvaačtyřicetiletý muž.

„Přidával jsem se k metalistům a dnes už vím proč. Někteří bubeníci z tohoto žánru se totiž dávají i na country a dokážou ho přesně zahrát. Není to totiž nic jednoduchého,“ dodal.

Na vsetínském gymnáziu pak Kožich založil kapelu Gympleři, která vystupuje dodnes a využívá americké country melodie s českými texty.

Autor:

Nejčtenější

Zemřel spoluzakladatel Tescomy, k hrncům se s kamarádem dostali od muziky

Jiří Vaculík měl ve společnosti Tescoma na starosti vývoj.

Před pár dny nečekaně zemřel jeden ze zakladatelů zlínské společnosti Tescoma vyrábějící kuchyňské potřeby. Jiřímu...

Kouč Jílek: Dostali jsme pořádnou facku, hodně lidem to nahraje

CO S TÍM? Zadumaný sparťanský trenér Václav Jílek během neúspěšného zápasu se...

Nikdy na jeho tým nepřišlo doma tolik fanoušků. „Skoro patnáct tisíc lidí, fantastická atmosféra a my se jim odvděčíme...

Zlín - Slavia 0:1, body pro obhájce zařídil po šťastném odrazu Hušbauer

Slávistická radost ve Zlíně, střelec gólu Josef Hušbauer (vpravo) v objetí...

Slávističtí fotbalisté za obhajobou titulu vyrazili vítězstvím. V úvodním kole nového ročníku na něj dosáhli ve Zlíně,...

Z nákladního auta na D1 vytekla kyselina sírová, řidič zřejmě zaspal

Jiří Vaculík (vlevo) a Petr Chmela začínali coby spoluhráči v kapele Symfonik...

Mikrospánek mladého řidiče zřejmě stál za nehodou nákladního auta, které převáželo barely s vysoce koncentrovanou...

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Další z rubriky

Podlesníky, pivovarský guláš a jelení steak. Ochutnejte krajové speciality

Pivovarský guláš se dříve připravoval z koňského masa, dnes vítězí hovězí.

Chcete-li hodovat jako kdysi šlechta, dejte si kvalitní kus jeleního masa. Vyrazit pro něj můžete i ke středočeským...

Výskyt pumy hlásí nově lidé na Kroměřížsku, stopy jsou však po velkém psovi

Puma americká

Hned na několika místech Kroměřížska lidé v posledních dnech zahlédli zvíře připomínající pumu americkou. Může to být...

Ve Zlíně schází téměř třetina soudců, jmenování nových trvá dlouho

Ilustrační snímek

Správně by mělo na okresním zlínském soudu pracovat 25 soudců, to je však v poslední době nedosažitelný ideál....

Najdete na iDNES.cz