Pravděpodobný věk cizinců určil až lékař na základě rentgenových snímků jejich rukou. | foto: Policie ČR

Z kamionu na Slovácku vyskákali migranti, věk určil až rentgen kostí

  • 485
Čtyři cizinci z Asie vyskákali z kamionu v Bojkovicích na Uherskobrodsku, policistům pak tvrdili, že je jim shodně šestnáct let. Vyloučily to až rentgenové snímky jejich kostí. Všichni pak zažádali o azyl.

Policisty zalarmoval čtyři dny před Vánocemi strážný průmyslového areálu v Bojkovicích, že z kamionu, který právě dorazil do jedné z tamních společností, vyskočili čtyři muži, zřejmě cizinci.

Policejní hlídka z Bojkovic zanedlouho celou čtveřici nalezla a zkontrolovala. Vzhledem k tomu, že muži u sebe neměli žádné doklady a nebylo možné na místě prokázat jejich totožnost, převezli je policisté na tamní obvodní oddělení, kde se jich ujali policisté odboru cizinecké policie.

„Česky nerozuměl nikdo ze čtveřice, pouze jeden muž částečně komunikoval anglicky. Ten následně policistům sdělil, že se jedná o uprchlíky z Afghanistánu a Pákistánu,“ uvedl krajský policejní mluvčí Petr Jaroš.

Policisté na základě informace, že muži ovládají paštunský jazyk, zkontaktovali překladatele. Skrze něj následně zjistili, že muži shodně uvádějí, že je jim šestnáct let. Žádným dokladem to ovšem prokázat nedokázali.

„Policistům se uváděný věk příliš nezdál, a proto muže převezli do zlínské krajské nemocnice k určení kostního věku osob. Po přezkoumání rentgenových snímků lékař konstatoval, že kostní věk osob je s největší pravděpodobností vyšší než 19 let,“ poznamenal Jaroš.

Všichni čtyři cizinci zažádali na našem území o azyl a byli proto eskortování do přijímacího střediska v Zastávce u Brna spadajícího pod Správu uprchlických zařízení ministerstva vnitra.

Cizinecká policie pěti příhraničních krajů má k dispozici speciální monitorovací vozidla  (22.12.2018)