Zámek v Chropyni

Zámek v Chropyni | foto: MAFRA

Chropyňský zámek nově spravuje město, chystá změny pro turisty i místní

  • 0
Změny provozovatele i fungování čekají od letošní turistické sezony zámek v Chropyni. Památku, která patří Arcibiskupství olomouckému, dosud provozovalo Muzeum Kroměřížska. Teď ale smlouvu o výpůjčce vypovědělo.

„V květnu otevíráme nový areál hospodářského dvora v Muzeu v přírodě Rymice, kde už nyní zaměstnanci muzea intenzivně pracují. Musíme tak personál i finance přednostně směrovat do našich objektů,“ uvedla ředitelka Muzea Kroměřížska Martina Miláčková. O konci provozu rozhodla krajská rada.

Zámek se však pro veřejnost neuzavře. Památky se ujme městská organizace Služby občanům města Chropyně. „Zámek je naše rodinné stříbro a nemůžeme jen nečinně přihlížet,“ vysvětlila starostka Věra Sigmundová.

„Zahájení sezony bude vzhledem k nutnosti provést inventarizaci a převod stávajícího majetku posunuto, pokusíme se ale zámek otevřít co nejdříve,“ dodala starostka.

„Rádi svěřujeme provoz zámku městu Chropyně, které má k místní kultuře přirozený vztah. Zámek je spolu s kostelem nejvýznamnější památkou města,“ reagoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Zatímco letošní řešení by mělo být pouze provizorní, město se chce s arcibiskupstvím domluvit na dlouhodobé spolupráci. Od příští sezony je tak v plánu nová expozice. „Také se nám otevírá prostor pro další možné kulturní akce. Chceme zámek zatraktivnit nejen pro turisty, ale také pro chropyňské občany. Chuť a nápady k tomu máme,“ naznačila Sigmundová.

Muzeum Kroměřížska počítá se zapůjčením stávajících expozic a pro další fungování zámku nabídne také metodickou pomoc.